01 august

NOILE INDEMNIZATII PENTRU MAME AU INTRAT IN PLATA

Începând de astazi, 1 august, intră în plată noile indemnizaţii pentru mame. Legea – în vigoare de la 1 iulie – prevede eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului care era de 3400 de lei. Banii vor reprezenta 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani de părintele care stă acasă cu bebeluşul. În plus, indemnizaţia nu poate fi mai mică decât 85% din salariul minim brut pe ţară şi va fi acordată timp de doi ani, respectiv trei, în cazul copilului cu handicap. Măsura are în vedere diminuarea declinului demografic şi susţinerea familiilor tinere active care îşi doresc copii.

Sursa: RADOR / radiocluj.ro

COPII DIN CLUJ CU TOXIINFECTIE ALIMENTARA LA UN HOTEL DIN VENUS

Cinci copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la un hotel din staţiunea Venus. Copiii sunt din Cluj-Napoca şi Bucureşti şi au fost transportaţi la Spitalul din Mangalia pentru îngrijiri de specialitate. Ei au acuzat probleme digestive. Hotelul la care au luat masa are patru stele, iar copiii şi familiile lor beneficiau de servicii all-inclusive. Hotelul din Venus se află în plină anchetă a Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare după ce, cu o săptămână în urmă, alţi 15 turişti care au luat masa acolo şi-au încheiat vacanţa pe patul de spital. Părinţii copiilor ajunşi în acest weekend la spital spun că vor să dea în judecată hotelul.

Sursa:radiocluj.ro

CEASUL PRIMARIEI A FOST RESTAURAT

Rapsodia Română” a lui George Enescu se aude de acum, de cinci ori pe zi, la oră fixă, în centrul municipiului Cluj-Napoca. Şi asta după ce municipalitatea a reuşit să finalizeze lucrările de reabilitare şi restaurare a turnului Primăriei şi să repună ceasul în funcţiune. Investiţia a vizat finisaje interioare şi exterioare, pardoseli, tâmplării, tavane, balustrade, acoperiş. De asemenea, turnul a fost echipat cu toate instalaţiile necesare: paratrăsnet, instalaţii electrice şi iluminat ambiental. Reparaţiile la ceas şi la turn au costat un million şi jumătate de lei. Primele acorduri din „Rapsodia Română” de George Enescu se pot auzi din turnul cu ceas al Primăriei Cluj-Napoca în fiecare zi, la orele 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 şi 21:00.

Sursa:ziarulfaclia.ro

EXPOZITIE LA BASTIONUL CROITORILOR

Asociaţia Artiştilor Plastici din judetul Cluj, în colaborare cu Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, organizează începând de astăzi, expoziţia de artă plastică intitulată, „Abstract”, al carei vernisaj va avea loc la ora 17, la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac nr. 2. Expoziţia va fi deschisă până în 15 august şi va putea fi vizitată zilnic, L-V, între orele 10-20 şi S-D, între orele 10-18. Asociaţia Artiştilor Plastici din judeţul Cluj susţine prin activităţile sale proiectul Cluj-Napoca, oraş candidat la titlu de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Sursa:ziarulfaclia.ro