03 februarie


O LINIE SUPLIMENTARĂ DE GARDĂ
O linie suplimentară de gardă funcționează, începând de sâmbătă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Aceasta va fi asigurată, prin rotație, de zece medici specialiști sau rezidenți. Practic, pe fiecare tură vor consulta câte doi doctori. Până acum a existat o singură linie de gardă, asigurată de un singur medic, care examina peste 100 de pacienți pe zi.Astfel vascădea timpul de așteptare, în măsura în care se poate, pentru că dacă sunt urgențe acelea trebuie văzute mai întâi, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, dr. Irina Filipescu la un post de radio local.

RECONFIGURARE TRAFIC
Reconfigurarea traficului din zonele Calea Mănăștur și Calea Moților este un obiectiv cheie în vederea prioritizării transportului în comun, susțin reprezentanții municipalității clujene. „Sper ca în maxim două săptămâni să avem soluția finală, astfel încât să putem vota în Consiliul Local această variantă. Am avut o dezbatere publică pentru această zonă, soluția a fost clară: rămân cele patru benzi, vom face piste pentru biciclete”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea, vinerea trecută, într-o emisiune online. Acesta a mai precizat că „se poate lua” din trotuar, astfel încât să fie creată o bandă dedicată pentru autobuze și troleibuze, cu o lățime de 4,5 metri. Deși actualele benzi au o lățime care variază între 3 și 3,5 metri, municipalitatea intenționează să creeze benzi suficient de largi – pe ambele sensuri – , astfel încât mijloacele de transport în comun să poată depăși în deplină siguranță bicicliștii.

7-9 ORE DE SOMN PE NOAPTE CONTRIBUIE LA SĂNĂTATE
O singură oră de somn în plus pe noapte te poate feri de o mulțime de probleme de sănătate. Alături de o nutriție echilibrată, somnul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru corpul și psihicul nostru. Din păcate, omul modern doarme foarte puțin, iar acest lucru este cauza multor probleme de sănătate. Experții recomandă ca persoanele adulte să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Ei spun că privarea organismului de somn îți poate provoca probleme de memorie și concentrare, slăbește sistemul imunitar, te face să arăți obosit și te îmbătrânește înainte de vreme. Ba mai mult, îți poate afecta grav metabolismul și te poate face să iei în greutate. Multe persoane care suferă de insomnii, ar trebui să ia foarte în serios această problemă și să se adreseze unui medic pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru ele. Există, însă, oameni, care nu dorm mult din proprie voință. Ei cred că pierd timp prețios cu somnul și preferă să își umple orele pe care ar trebui să le aloce odihnei cu alte activități – se uită la televizor până noaptea târziu, pierd multe seri și nopți în baruri sau cluburi. Aceste persoane ar trebui să conștientizeze la ce riscuri se supun și să-și modifice programul de somn.