05 februarie

ÎNSCRIERI LA CENTRUL MILITAR ZONAL CLUJ
Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare al Centrului Militar Zonal Cluj, activitatea de recrutare a tinerilor – băieţi şi fete, absolvenţi ai învăţământului gimnazial cu certificat de absolvire, liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ. Pentru anul de învăţământ 2020/2021, Ministerul Apărării Naţionale vine în întâmpinarea tinerilor (băieţi şi fete) din municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj cu o ofertă educaţională generoasă. Avantajele urmării cursurilor unei instituţii militare de învăţământ sunt multiple. Pe toată durata pregătirii se oferă GRATUIT şcolarizare, cazare, echipament, hrană şi asistenţă medicală, acces la baze sportive, biblioteci, laboratoare şi multe alte facilităţi. Activităţile şcolare dar şi cele extracurriculare, oferă elevilor reale condiţii de dezvoltare din toate punctele de vedere într-un mediu adecvat, dar şi perspectiva unei cariere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Detalii pentru înscriere puteți obține sunând la tel 0264 432918 sau accesând sitte-ul: recrutare.mapn.ro.

25 DE TROLEIBUZE NOI îN CLUJ-NAPOCA
Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA au pus ieri, în circulație, 25 de noi troleibuze marca poloneză Solaris Trollino. Acestea au fost achiziționate din fonduri europene. În total, au fost achiziționate 50 de noi troleibuze, acestea fiind livrate anul trecut. Prin achiziţionarea celor 50 de troleibuze se vor înlocui 50 de troleibuze vechi, care circulă pe liniile 4, 5, 6, 7 și 25. Noile troleibuze dispun de toate dotările necesare unui transport modern: facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de ventilaţie şi aer condiţionat pentru sezonul cald, indicatoare de traseu electronice, sisteme de informare pentru călători cu monitoare LCD; sistem de numărare călători şi sistem de supraveghere video interioară şi exterioară. Numărul total de pasageri ce pot fi transportați de un troleibuz este de 140 persoane, din care 36 locuri pe scaune. Restul de 25 de troleibuze noi ajunse la Cluj-Napoca la finalul anului trecut vor fi puse în circulație în perioada următoare.

TROTINETELE ELECTRICE VOR CIRCULA DOAR PE PISTELE SPECIAL AMENAJATE

În cazurile în care pistele special amenajate nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h, potrivit unei ordonanțe aprobate, marți, în ședința de Guvern. Atfel, circulația pe trotuar a acestor mijloace de transport devine interzisă. Dacă trotuarul este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele pot circula numai pe pista respectivă. În lipsa pistelor, cei care au trotinete pot circula inclusiv pe drum – cu condiția ca pe acel tronson să nu fie permisă o viteză mai mare de 50 de km/h. Vârsta minimă pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice este de 14 ani. În actul normativ se mai menționează că trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu dispozitive funcționale de iluminare și reflectorizant-fluorescente. În ultimii trei ani, în toată ţara, au fost aproape 200 de accidente în care au fost implicați posesori de trotinete. Un om a murit, iar celelalte persoane au fost rănite. Conducătorii de trotinete cer ca în Codul Rutier să fie prevăzute măsuri de siguranță, indiferent de vârsta conducătorului.