06 august

ELEVI OLIMPICI INSCRISI LA UBB
Peste 160 de elevi olimpici la nivel național și internațional s-au înscris la Universitatea Babeș-Bolyai în sesiunea de admitere organizată în luna iulie. Cel mai mare număr dintre aceștia, 103, a fost înregistrat la Facultatea de Matematică și Informatică, urmat de Facultatea de Litere, Studii Europene și Teologie Romano-Catolică, conform conducerii UBB. La sesiunea din iulie s-au înscris aproximativ 19.000 de candidați la cele 21 de facultăți, iar următoarea va începe în 10 septembrie.

MUZEUL DE ARTA DESCHIDE ATELIERUL DE RESTAURARE
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a redeschis atelierul de restaurare, după o pauză de 40 decenii, unde execută lucrări de patrimoniu, care vor fi incluse într-o expoziție. Istoricul de artă, Adrian Sârbu a declarat pentru Agerpres faptul că muzeul întreține o interacțiune reală prin intermediul acestor colecții, iar obligația fundamentală a unei instituții muzeale este de a prezerva patrimoniul. Muzeul de Artă are nevoie anual de restaurarea a 10 picturi de șevalet, a căror muncă se poate întinde până la un an pentru fiecare în parte, potrivit primelor evaluări. Atelierul a fost dotat cu lămpi speciale, ochelari cu lupă, mască de protecție, dar și altele, care au costat împreună peste 40.000 de lei.

FIRME RADIATE
Județul Cluj este al doilea în topul numărului de firme radiate, cu peste 1700, urmat de județele Iași și Timiș. Numărul firmelor radiate din țară a crescut în primele şase luni ale anului cu 1,19% comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la aproape 42.000. Cele mai multe radieri au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, agricultură, silvicultură, pescuit și construcții. Cele mai puține radieri au fost în județele Ialomița, Covasna și Călărași.

LUCRARI DE MARCAJE RUTIERE
Lucrările de marcaje rutiere pe tronsonul Băișoara-Muntele Băișorii au fost finalizate, potrivit Consiliului Județean Cluj. Astfel, s-au realizat lucrări de marcaje rutiere de separare a sensurilor de mers, pe un sector de drum în lungime de 18,7 kilometri, mai exact de la kilometrul 28+650 până la kilometrul 47+350, precum şi treceri de pietoni, pe raza localităţilor Băişoara şi Muntele Băişorii.

MAJORAREA BILETELOR SI A ABONAMENTELOR CTP

Începând cu 1 octombrie, pretul biletelor si al abonamentelor CTP
va suferi o majorare de 25%. Consiliul Local Cluj Napoca a
aprobat majorarea în sedinta de saptamana trecuta, directorul CTP ,
Liviu Neag, motivând cererea de majorare a tarifului printr-un
cumul de factori precum: dotarea companiei cu autobuze si
troleibuze noi, înfiintarea de noi linii, cresterea pretului la
carburant sau cresterea salariului minim. Conducerea CTP
intentioneaza sa înghete aceste tarife majorate timp de doi ani, dar
totul depinde de pretul carburantului. Tarifele practicate de CTP
nu au mai fost modificate din 2013.
Începând cu 1 octombrie biletul pentru o calatorie va costa 2,5 lei,
iar cel de doua calatorii 5 lei. Un abonament lunar pe o linie – 70
lei, pe doua linii – 95 lei, iar un abonament lunar pe toate liniile
nenominalizat – 168 lei.