07 iunie

PRIMARII CONDAMNAŢI LA ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE ÎŞI PIERD MANDATUL

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis astazi în unanimitate că primarii condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul. Curtea a admis această contestație făcută de președintele Klaus Iohannis pe statutul aleșilor locali. CCR a amânat pentru 13 septembrie decizia în cazul sesizării la proiectul privind dezincriminarea conflictului de interese.

Sursa:radiocluj.ro

20% DIN CONTESTATIILE DE LA EVALUAREA NATIONALĂ A FOST ADMISĂ

Douăzeci la sută din contestaţiile elevilor clujeni la Evaluarea Naţională au fost admise în urma recorectării lucrărilor. După aflarea notelor obtinute, în 731 de cazuri au fost depuse contestaţii. Comisia care a verificat aceste plângeri a admis majorarea notelor în 164 de situaţii, în timp ce, pentru 75 de lucrări, notele au scăzut. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar precizează că în urma rezolvării contestaţiilor procentul mediilor peste 5 a rămas nemodificat. În urma acestor rezultate, judeţul Cluj îşi păstrează locul 2 pe ţară la Evaluarea Naţională. La nivelul întregii ţări, după soluţionarea contestaţiilor, procentul mediilor peste 5 s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale şi a ajuns la 75,1 la sută. De asemenea, numărul candidaţilor cu media generală 10 a crescut cu 12, şi este de 253.

Sursa:radiocluj.ro

REABILITAREA PIEŢII GĂRII A FOST ÎNCHIEATĂ

Lucrărilor de restructurare a Piații Gării din Cluj au fost finalizate. Întreaga circulație din zona a fost reconfigurată, există noi standuri de taxi și parcări oblice pentru cei care tranzitează zona și, nu în ultimul, a fost realizată unificarea pasajelor de la gară care accesul pe peroane din str Horea. La intrarea în pasaje exista rampe pentru bagaje sau biciclete și în etapa următoare vor fi montate lifturi pentru persoanele cu dizabilități care vor fi asigurate la primul pasaj de la ieșirea din gară și la două guri de ieșire pe strada Horea. Modernizarea pasajului a este în valoare totală de peste 551 de mii de lei.

Sursa:ziuadecj.ro

A DOUA PROBĂ A BAC-UL

Elevii de clasa a XII-a au susţinut, ieri, proba obligatorie specifică profilului. La Cluj au fost prezenţi 3.712 elevi. Un elev a fost eliminat din examen, întrucât a avut asupra lui şi a folosit dispozitive/materiale destinate fraudării prin copiere. Absolvenţii de real, de la filiera tehnologică, de la profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, au dat examen la Matematică, în timp ce absolvenţii de uman şi vocational au avut de rezolvat testul de Istorie. Ultima probă a examenului de Bacalureat, cea la alegere are loc mâine. Rezultatele vor fi afișate marti 12 iulie (până în ora 16,00) și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 16,00 – 20,00), care urmează a fi soluționate în intervalul 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice sambata, 16 iulie.

Sursa:comunicat de presa

PROGRAMUL EURO 200

Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare continuă şi în acest an. De acest ajutor pot beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie. Ajutorul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare. Distribuirea bonurilor pentru achiziţionarea de calculatoare are termen-limită data de 30 iulie, iar achiziţia propriu-zisă se va putea face până la 31 august. Programul Euro 200 va ajuta peste 12.000 de elevi şi studenţi să îşi cumpere un calculator.

Sursa:ziuadecj.ro