07 septembrie

MINORII POT CALATORI IN STRAINATATE MAI SIMPLU

Deputaţii au aprobat ieri simplificarea condiţiilor de călătorie în străinătate pentru minori. Exprimarea unui singur acord al părinţilor pentru mai multe călătorii şi pe o perioadă de până la 3 ani, fără menţionarea destinaţiilor – este principala noutate prevăzută în proiectul ce modifică legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români. De asemenea, vor fi exceptaţi de la prezentarea acordului părinţilor, minorii care au domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie. Este prevăzută şi eliminarea supralegalizării sau apostilării unor documente eliberate de autorităţile străine. Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Sursa:radiocluj.ro

PROPUNERE LEGISLATIVA

Propunerea legislativă care elimină impozitul pe pensii a fost adoptată de plenul Senatului. Impactul bugetar ar urma să fie de 2,2 miliarde de lei pe an. Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul Alde Cristiana Anghel şi susţinută de mai mulţi parlamentari PSD, prevede eliminarea impozitul de 16% pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei. Ca urmare, dacă documentul se adoptă, nici o pensie din România nu va mai fi supusă taxării. Prin această propunere legislativă se elimină şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru pensionari, care va fi plătită din bugetul de stat. În timpul dezbaterilor generale, senatorul PNL Mariana Câmpeanu a atras însă atenţia că impactul bugetar este imens. Documentul adoptat cu 66 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 5 abţineri merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa:radiocluj.ro

O ALTA ZI LIBERA DE ANUL VIITOR

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi liberă, nelucrătoare. Decizia a fost luată în urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Documentul va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa:radiocluj.ro

CONFERINTA INTERNATIONALA DE FIZICA MATERIALELOR AVANSATE

În perioada 8-14 septembrie, Universitatea Babeș-Bolyai va fi gazda Conferinței Internaționale de Fizica Materialelor Avansate, ediția a 11-a. Evenimentul este gândit ca un forum al oamenilor de știință din domeniul studiului materialelor, fizicieni, chimiști, medici, ingineri și artiști, un cadru ideal pentru discuții, schimburi de idei și rezultate, atât în cercetarea fundamentală, cât și în cea aplicativă. Participanții, peste 200 de oameni de știință din 30 de țări din Europa, SUA și Japonia, vor contribui cu lucrări prezentate în plen și pe secțiuni, în cadrul sesiunilor orale și poster.

Sursa:radiocluj.ro