1 SEPTEMBRIE

2 SEPTEMBRIE – ZI DE DOLIU NATIONAL

Guvernul a declarat ziua de maine, 2 septembrie zi de doliu național pentru românii decedați în cutremurul din Italia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Maine, toate instituţiile vor arbora drapelul în bernă. Măsura se aplică şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Potrivit documentului, în 2 septembrie posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.
REGLEMENTAREA SCURTARII INCACERARII IN FUNCTIE DE NUMARUL CARTILOR SCRISE

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă, indiferent de numărul cărţilor scrise, a intrat ieri, în vigoare. Documentul modifică reglementările anterioare care le reduceau deţinuţilor câte 30 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare în parte. De asemenea, actul normativ stabileşte că lucrările şi invenţiile elaborate în penitenciare vor fi validate de un for ştiinţific consacrat. Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, reiese că 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind foşti miniştrii şi oameni de afaceri. De altfel, DNA desfăşoară o anchetă în care mai multe personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai unor edituri şi funcţionari din penitenciare sunt acuzaţi de favorizarea infractorului pentru că ar fi coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, pentru care aceştia au primit reducerea pedepselor.

LECTURIADA ELEVILOR

La Cluj începe astazi, concursul național Lecturiada Elevilor. Competiţia are ca punct de pornire mitologia românească şi include ateliere de cercetare literară, lectură, scriere şi ilustrare de carte. Tineri din întreaga ţară vor citi din cărţile preferate, dar vor scrie şi propriile poveşti. Participă scriitoarea Adina Popescu şi ilustratorul Adrian Barbu, care va creiona noile personaje. Evenimentul se desfăşoară până luni, 5 septembrie şi este organizat de Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română Ioana Petrescu.
EXPOZITIA – AUR SI NESTEMATE

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță deschiderea expoziției temporare AUR ŞI NESTEMATE la Colecţia de Istorie a Farmaciei (Piaţa Unirii nr. 28) începând de maine. Farmaciile au folosit dintotdeuna ingrediente preţioase precum aurul şi argintul, mărgăritarele (perle), pietrele preţioase (rubine, safire, smaralde, topaze etc.) şi semi-preţioase, dar şi corali, atribuindu-le proprietăţi vindecătoare. Expoziţia constă din patru teme: Pilulele aurite ale lui Avicenna, Ape cordiale, Materia medica din Transilvania şi Găina filosofală. Vizitatorii pot afla despre cum se aureau pilulele, despre tonice cu foiţă de aur numite ape cordiale, despre ingrediente preţioase folosite în farmaciile transilvănene dar şi despre ciudate experimente chimico-medicale cu găini hrănite cu aur care ar fi urmat să depună ouă de aur. Expoziţia include şi un traseu prin colecţia de bază, în fiecare sală fiind evidenţiate ingrediente sau preparate specifice. Vizitatorii trebuie doar să urmărească indicatoarele în formă de diamant! Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul acestui an.