10 august

SECȚIA ATI A SPITALULUI DE BOLI INFECȚIOASE DIN CLUJ-NAPOCA A FOST SUPLIMENTATĂ
Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca va fi suplimentat din această săptămână cu încă 10 paturi pentru secția de Terapie Intensivă, destinate special îngrijirii și tratării bolnavilor de Covid-19.
În acest fel, capacitatea locurilor la ATI în instituțiile sanitare care primesc pacienți diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus va crește de la 35 la 45 de paturi. Precizăm că anterior suplimentării anunțate de autorități la Spitalele de Pneumoftiziologie și la cel de Infecțioase erau în total 25 de locuri la Terapie Intensivă, celelalte zece fiind amenajate la Spitalul de Recuperare.

PARCUL FARMEC VA FI MODERNIZAT CU MAI BINE DE 1,9 MILIOANE DE LEI
Licitația privind proiectarea și executarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec din municipiul Cluj-Napoca” a fost lansată săptămâna trecută în sistemul electronic de achiziții publice.
Contractul este estimat la peste 1,9 mil de lei fără TVA, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni: 2 luni pentru proiectare și 10 luni pentru serviciile de execuție. Potrivit documentului, în parc vor fi amenajate sectoare pentru odihnă și relaxare, zone pentru mișcare și un parc de joacă pentru copii, la care se vor adăuga mobilierul urban modern, plantarea de arbori și arbuști, modernizarea aleilor pietonale, a fântânii și a sistemului de iluminat. Totodată, va fi construit un grup sanitar modern și vor fi montate cișmele ornamentale și un rastel pentru biciclete.

ITALIA A PRELUNGIT MĂSURA IZOLĂRII LA DOMICILIU PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI
Obligația de izolare la domiciliu pentru românii care sosesc în următoarea perioadă în Italia se prelungește până la data de 7 septembrie, ca urmare a evoluției nefavorabile în ceea ce privește numărul de cazuri de SARS COV-2 de la nivel național, ceea ce situează țara noastră printre zonele cu un risc ridicat de contaminare.
În concret, românii care călătoresc în Italia până la data anuntață trebuie ca la sosirea în țară să completeze un formular cu numărul de telefon și adresa unde urmează să locuiască, astfel încât autoritățile italiene să îi poată verifica periodic dacă sau nu respectă auto-izolarea. În plus, la intrarea în Roma, pe autostradă, toți cetățenii României vor fi supuși testărilor în privința coronavirusului, la punctele instituite în acest scop de cadrele administrative italiene. Măsura obligativității autoizolării la domiciliu se aplică de asemenea și cetățenilor bulgari.

MUZEUL DE ȘTIINȚĂ ȘI ILUZII OPTICE POATE FI VIZITAT DE ACUM ȘI ÎN TURDA
Municipiul Turda are de acum un Muzeu de Știință și Iluzii optice amenajat de voluntarii Asociației Astronomice Pluto la fosta Fabrică de bere din oraș, care este de altfel monument istoric.
Instituția cuprinde, printre altele, un labirint cu oglinzi, cel mai lung tunel Vortex, holograme didactice, un virtual sand box și o sală Up side down, iar vizitatorii vor putea vedea experimente live, unele dintre ele realizate special pentru a completa programa școlară actuală. Muzeul este deschis doar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10-20, și poate vi vizitat doar pe baza unei programări prealabile la numărul 0740-365699. Reprezentanții unității precizează că accesul este permis doar în urma verificării temperaturii corporale, cu purtarea măștii de protecție și respectând distanțarea socială de cel puțin 2 m.