10 februarie

STATIA NAPOLACT SOSIRE SE DESFIINTEAZA
Staţia Napolact Sosire a liniei 31, care circulă pe ruta P-ţa Mihai Viteazul-Calea Baciului, se desfiinţează ca urmare a lucrărilor de sistematizare a intersecţiei străzilor Transilvaniei – Fabricilor şi a reconsiderării accesului în incinta Napolact.
Compania de Transport Public a precizat că îmbarcarea şi debarcarea călătorilor se face acum în staţia Napolact situată pe str. Transilvaniei.

SE DESCHIDE PUNCT DE LUCRU ISU IN CHINTENI
Un nou punct de lucru, dotat cu o ambulanţă SMURD şi cu o autospecială pentru intervenţii în caz de incendii, va fi înfiinţat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj în comuna Chineni.
Prin acest centru instituţia a declarat că echipele de intervenţie vor interveni mult mai repede atât în comunele din jur, cât şi în partea de nord-est a oraşului. Autorităţile locale din Chinteni au precizat că la acest moment se află în derulare o a treia licitaţie pentru firma de construcţie, iar dacă ofertele depuse până acum nu vor fi declarate eligibile se va recurge la încredinţarea directă. Investiţia se ridică la 10 milioane de lei şi este finanţată prin programul Naţional de Dezvoltare locală. De asemenea, lucrările sunt prevăzute să înceapă din această primăvară.

SASE TRAMVAIE ASTRA ARAD SOSESC LA CLUJ IN ACEST AN
Şase tramvaie ar urma să sosească în Cluj pe tot parcursul anului, după ce compania Astra Arad a câştigat o licitaţie în acest sens lansată de Primăria locală şi de Compania de Transport Public.
Valoarea contractului este de aproximativ 40 de milioane de lei, iar documentul a fost semnat pentru 24 de bucăţi. Tramvaiele din ediţia Imperio sunt primele mijloace de acest tip moderne produse în România, constituite cu podea 100% joasă şi cu un interior spaţios în culori deschise modificabil după cerinţele clientului. Mai specificăm că tramvaiele care urmează să sosească în Cluj vor avea culorile violet-gri.

ALFABETUL SCRIPOR VA FI IMPLEMENTAT LA NIVEL NATIONAL IN ACEST AN
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis implementarea Alfabetului Scripor realizat de un clujean special pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau cu alte dizabilităţi, ca sindrom Down ori autism.
Alfabetul Scripor este soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi nuanţei şi este constituit din doar 10 elemente, atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem de puncte, astfel încât utilizatorul are la îndemână două modalităţi de obţinere a informaţiilor prin atingere. Reamintim că pentru această invenţie, clujeanul Tudor Paul Scripor a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de aur pentru Educaţie, Cultură şi Artă şi a obţinut Premiul special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Germania.