10 iulie

ELEVII CU MEDIA 10 LA EVALUAREA NATIONALA SI LA BACALAUREAT VOR FI PREMIATI
Cei 34 de elevi din municipiul Cluj-Napoca, ce au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională și la Bacalaureat vor fi premiați de către municipalitate cu suma de 1000 de lei, fiecare. Pentru a recompensa munca și investiția în educație, cadrele didactice care au participat la pregătirea absolvenților cu medii de 10, vor fi și ele premiate cu aceeași sumă, fiecare. Numărul elevilor din Cluj-Napoca, ce au obținut media 10 la Evaluarea Națională este de 25, în timp ce absolvenții care au primit media 10 la examenul de Bacalaureat sunt într-un număr de 9. În ceea ce privește sesiunea în curs a examenului de bacalaureat, în acest an Clujul s-a situat pe primul loc în țară și a avut 8 instituții de învățământ a căror rată de promovabilitate a fost de 100%.

GHIDUL TRANZACTIILOR IMOBILIARE A FOST LANSAT
Cel de-al șaselea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost lansat la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel că cea mai scumpă casă vândută anul trecut în oraș se află în centru și a avut o valoare de 650.000 de euro. Cel mai scump teren a fost vândut în cartierul Borhanci pentru suma de 400.000 de euro. Cartierul care a avut cele mai multe tranzacții a fost Mănășturul, iar strada cea mai căutată din municipiul Cluj-Napoca a fost Soporului. Valoarea tranzacțiilor, per an, a fost de 640 de milioane de euro, cu o creștere de cca. 8% față de anul 2017. În ceea ce privește prețul mediu al unui metru pătrat, acesta a fost în 2018 de 1287 de euro, cu un vârf de 1417 euro în cartierul Zorilor, iar cele mai scăzute sume, respectiv de 1000 de euro/metru pătrat au fost consemnate în cartierul Bulgaria. Dacă privim asupra anului 2019, în primele cinci luni prețul mediu a urcat cu aproximativ 3,6 procente, iar valoarea tranzacțiilor imobiliare este de 200 de milioane de euro.

11 PROIECTE DEPUSE PENTRU BUGETAREA PARTICIPATIVA
11 proiecte au fost depuse până la acest moment în primele două zile de începere a procesului de Bugetare Participativă. Astfel că, printre dorințele clujenilor în ceea ce privește dezvoltarea orașului, se numără transformarea B-dului Eroilor în stradă pietonală, extinderea podului Calvaria cu structuri metalice și realizarea unei benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun, revenirea la denumirea istorică a orașului Cluj-Napoca, respectiv la numele de Cluj, oferirea unor recompense pentru clujenii care merg mai mult pe jos și înființarea unui muzeu de Științe ale Naturii. Totodată, prin ideile înscrise pe lista Bugetării participative se mai numără și organizarea unui festival pentru cei care folosesc trotinete sau skateboard-uri electrice, fluidizarea traficului rutier sau iluminarea traseului Sala Sporturilor-Parcul Rozelor. Reamintim că toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au peste 18 ani, pot să depună idei de proiecte care să fie implementate în oraș și care să nu depășească suma de 150.000 de euro, fiecare, până în data de 11 august, când după analiza și validarea acestora, vor avea loc cele două etape de vot pentru desemnarea ideilor câștigătoare.

PATRU SPATII PENTRU FERIREA DE CALDURA, AMENAJATE IN ORAS
Patru spații în care oamenii se pot adăposti pentru a se feri de căldură au fost amplasate în oraș, mai exact în zona P-ței Lucian Blaga, a P-ței Mihai Viteazul, în zona aferentă Operei maghiare și în P-ța Mărăști. Cei care au nevoie să se ferească de căldură sau să se răcorească în zilele cu temperaturi ridicate beneficiază de apă prin cele 35 de cișmele cu apă potabilă amplasate în spațiile intens tranzitate din oraș. Specialiștii recomandă în această perioadă să un consum ridicat de fructe și legume, ferirea de alimentele ușor perisabile, consumul de apă în cantități mari și evitarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr și cofeină.