10 septembrie

SE ÎNCHIDE PLATOUL SĂLII SPORTURILOR PÂNĂ ÎN 16 SEPTEMBRIE
Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” este închis până în 16 septembrie ca urmare a pregătirilor premergătoare și a evenimentului propriu-zis „Zilele Recoltei”, ce va avea loc în această zonă în weekend-ul care urmează.
Totodată, traficul rutier pe str. Pandurilor va fi închis începând de mâine și până duminică la ora 23:30.

NIVEL RIDICAT DE RADON ÎN MAI MULTE SPAȚII ALE UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI
Universitatea Babeș-Bolyai este prima instituție de învățământ superior din țară, care și-a monitorizat nivelul de radon din 60 de spații pe care le deține.
Rezultatele analizei au arătat un nivel de radon care depășește pragul stabilit de lege, la acest moment instituția căutând măsuri pentru remedierea problemei. Potrivit declarației ce aparține Nicoletei Brișan, coordonatorul proiectului, radonul este un gaz radioactiv stimulat de stratul geologic al clădirilor constituit din roci ce conțin minerale de uraniu. În anumite situații acesta poate deveni periculos pentru sănătatea umană, fapt pentru care Organizația Mondială a Sănătății îl consideră ca al doilea factor cancerigen după fumat. Totodată, radonul pătrunde în clădiri ca urmare a fisurilor din pereți și a lipsei de aerisire a spațiilor închise.

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A DAT STARTUL ADMITERILOR
Peste 500 de locuri la programele de licență, dintre care aproape 200 bugetate, sunt scoase din această săptămână la concurs de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Înscrierile se vor încheia în 20 septembrie, iar mai apoi va fi făcută selecția candidaților, după media examenului de bacalaureat, cu excepția Facultății de Medicină Veterinară, unde cei înscriși vor susține probe specifice de concurs. În ceea ce privește programul de masterat, aici sunt scoase la concurs 245 de locuri, iar pentru studiile la distanță în această toamnă sunt disponibile 117 locuri în regim de taxă.

PROIECT REGIONAL PENTRU DEZVOLTAREA INFRASTRCTURII DE APĂ APROBAT DE COMISIA EUROPEANĂ
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din 174 de localități situate în județele Cluj și Sălaj a fost aprobat de către Comisia Europeană.
Proiectul prevede extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă printr-un control microbiologic, în localitățile cu peste 50 de locuitori, și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2000 de persoane. Astfel peste 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia de apă potabilă, respectiv 72.000 de locuitori vor fi racordați la o rețea centralizată de canalizare. La acest moment se lucrează la finalizarea documentațiilor tehnice aferente celor 26 de contracte de lucrări și la obținerea autorizațiilor de construire pentru derularea lucrărilor de execuție propriu-zisă. Odată cu finalizarea proiectului procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la cca. 99,14%, iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5%. Valoarea investiției se ridică la 355 de milioane de euro.

AUTOSTRADA 3, SPRE CLUJ-NAPOCA, SE ÎNCHIDE PÂNĂ LA ORA 16
Autostrada 3 se închide până la ora 16, pe tronsonul cuprins între nodul rutier Ungheni Aeroport și Cluj-Napoca.
Măsura a fost luată ca urmare a lucrărilor de asamblare a unui portal metalic și a amplasării unui panou VMS. Potrivit autorităților, în perioada restricției, circulația rutieră se va desfășura pe tronsonul Ungheni-Iernut, respectiv DN15.