10 septembrie

APROXIMATIV 10.000 DE CLUJENI AU PARTICIPAT LA SPECTACOLUL DE RECONSTITUIRE ISTORICA
Aproximativ 10.000 de clujeni au participat sâmbătă la spectacolul de reconstituire istorică cu tema Marea Unire, care a avut loc la Cluj-Arena. Acesta a fost organizat după un scenariu original, documentat istoric cu costume şi arme specifice perioadei 1914-1918. Au fost reprezentate secvenţe de luptă din Bătălia de la Oituz, bătălia de la Mărăreşti, capitularea Austro-Ungariei, întâlnirea confidenţială dintre Marta Bibescu şi ataşatul Ambasadei Britanice la Bucureşti, Cristopher Thompson şi realizarea actului Marii Uniri de la Albă Iulia din 1 decembrie 1918. Printre actorii care au participat la realizarea acestui spectacol s-au aflat Maia Morgenstern, Claudiu Trandafir, Catinca Nistor şi Mălina Tomoiagă.

INCEP LUCRARILE DE CONSOLIDARE A DEPOZITULUI DE DESEURI
Lucrările de consolidare a depozitului neconform de deşeuri de la Pata Rât urmează să înceapă în perioada următoare, a anunţat Consiliul Judeţean. Acestea vor viza stabilizarea depozitului pe zona sud-est, modificarea pantei taluzului, amenajarea unui drum tehnologic, decolmatarea pârâului Zăpodie şi consolidarea malului stâng al acestuia. Lucrările se vor derula pe parcursul a 12 luni şi au o valoare totală de 18 mil de lei.

INCEPE ADMITEREA LA UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI
A doua sesiune de admitere la facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai începe astăzi. Candidaţii au la dispoziţie 444 de locuri bugetate şi peste 5500 cu taxă la nivel de licenţă şi 447 de locuri bugetate şi peste 5700 cu taxă la nivel master. Aceştia pot opta pentru programele în limba română, maghiară, engleză sau germană de la cele 21 de facultăţi şi au la dispoziţie 244 de programe de licenţă şi 222 de programe de master. Elevii de liceu care provin din mediul rural au la dispoziţie 73 de locuri bugetate alocate special. În prima sesiune de admitere s-au înscris aproape 19.000 de candidaţi, dintre care 160 premianţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

APROAPE 80 DE INSTITUTII DE INVATAMANT INCEP ANUL FARA AUTORIZATIE SANITARA
Aproape 80 de instituţii de învăţământ din judeţul Cluj încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, a a anunţat Direcţia de Sănătate Publică. Preşedintele Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibuş, a declarat că este vorba despre şcoli din mediul rural care nu au apă potabilă sau apă curentă. Numărul instituţiilor de învăţământ din judeţ care au primit autorizaţia sanitară a crescut la 87%, cu 3% mai mult faţă de anul trecut.

AMENZI LA UNITATILE ALIMENTARE
Mai multe unităţi alimentare din judeţul Cluj au primit amenzi contravenţionale în valoare totală de 8600 de lei în urma unor controale efectuate de Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în luna august. Amenzile au fost aplicate pentru desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar veterinar, manipulare necorespunzătoare a alimentelor şi neanunţarea direcţiei sanitar veterinare privind produsele neconforme. La nivel naţional au fost efectuate peste 7000 de controale în unităţile din industria agroalimentară care şi au fost acordate 127 de amenzi în valoare totală de aproape 220.000 de lei. Controalele efectuate au privit calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie, precum şi condiţiile de igienă şi funcţionare.