11 august

ANTIBIOTICELE POT FI PERICULOASE
Medicii avertizează că antibioticele și alte medicamente luate ”după ureche”, la ”recomandări” de pe internet sau la sfatul prietenilor cresc riscul de a nu fi descoperite la timp boli grave. Specialiștii spun că un tratament eficient pentru o persoană poate fi un dezastru medical pentru o alta, chiar dacă, la prima vedere, simtomele pot fi identice. Specialiștii atrag atenția că s-a ajuns la un consum mare de antibiotice chiar și în cazul unei banale răceli, pentru care acest tratament este ineficient. Consumul constant de antibiotice va duce în timp la o rezistență crescută a bacteriilor periculoase la acest tratament. Estimările arată că dacă ritmul consumului de antibiotice va crește, în următorii 30 de ani vor fi milioane de decese cauzate de infecţii cu germeni rezistenţi. Actualmente, peste 600.000 de români iau zilnic antibiotice, țara noastră fiind pe locul doi în Uniunea Europeană, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

ASISTENT PERSONALE PROFESIONIST PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
Persoanele cu handicap grav sau accentuat care nu au unde locui, nu obțin venituri sau acestea sunt sub nivelul salariului mediu pe economie, pot fi îngrijite de acum și de un asistent personal profesionist, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Îngrijirile se pot acorda la domiciliul asistentului, iar toate costurile implicate sunt suportate de la bugetul local. Ca să beneficieze de îngrijire și protecție de la asistentul personal profesionist, persoana cu handicap trebuie să facă o cerere. Aceasta va fi adresată serviciului public de asistență socială, iar pentru cei care se află în centre rezidențiale, cererea se va adresa către conducerea instituției respective.

PROGRAM SPECIAL DE CIRCULAȚIE ÎN PERIOADA 14-15 AUGUST
Ca urmare a Hotărârii de Guvern care stabilește ca salariații din sectorul public să fie liberi și în 14 august, Compania de Transport Public Cluj-Napoca face cunoscut publicului cãlãtor faptul că luni circulaţia se va desfăşura între orele 5,20 și 23,00, conform programului pentru zilele de sâmbătă. De asemenea, marți, 15 august, circulaţia se va desfăşura între orele 6,00 și 23,00, conform programului pentru zilele de duminică.

LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE PE DJ 107 S
Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința locuitorilor din zonă, a participanților la trafic și a turiștilor că pe drumul județean DJ 107 S Gura Râșca – Măguri Răcătău au debutat lucrările de întreținere constând în aşternere de covor asfaltic. Astfel, este vizată asfaltarea unui sector de drum în lungime de 11 kilometri după ce, în prealabil, au fost executate lucrări pregătitoare, precum tratarea burdușirilor și plombări cu emulsie. În completarea lucrărilor de asfaltare, pe sectorul de drum cuprins între Gura Râșca și localitatea Măguri Răcătău urmează a fi realizate și alte operațiuni de întreținere constând în șanțuri și acostamente.