11 AUGUST

PROCEDURILE SIMPLIFICATE PENTRU DONAREA PLASMEI

Pacienții vindecați de Covid-19 pot dona mai ușor plasmă pentru cei care au aceeași boală și sunt în stare critică. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat un nou ordin privind colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de Covid-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici din secţiile ATI. Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate, care pot să doneze sânge, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă. Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta Covid-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice. Conform datelor Institutului Național de Hematologie Transfuzională, până în prezent au fost înregistrați peste 490 de donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 de unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19.

PROIECT EUROPEAN „SMART TERRITORY”

Consiliul Județean Cluj a desemnat câștigătorul concursului de soluții vizând digitalizarea instituției în cadrul proiectului european „Smart Territory”. Astfel, câștigătorul Premiului I, în valoare de aproape 2,9 milioane de lei, este o asociere de firme care primește automat și contractul de servicii în urma căruia vor fi realizate cele trei aplicații informatice intuitive – Atlasul Teritorial, Ghișeul Unic și Digitalizarea Arhivei. În perioada imediat următoare, Consiliul Județean Cluj va iniția procedura de negociere a contractului cu asocierea desemnată câștigătoare, iar după aceea va începe implementarea efectivă a proiectului. „Smart Territory” va diminua interacțiunea fizică a cetățenilor cu instituția Consiliului Județean Cluj. Noile aplicații, care vor beneficia de o grafică unitară și de o serie de funcționalități interconectate și interoperabile, vor ușura efortul cetățenilor în ceea ce privește completarea cererilor, depunerea documentelor necesare, urmărirea parcursului acestora, plata taxelor și alte operațiuni în timp rapid, electronic, de oriunde, fără a fi necesară deplasarea la sediul instituției.

DONARE DE ORGANE

3 români au fost salvați în urma unei prelevări de organe de la un pacient de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală. Mai mulţi medici din Sibiu, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. A fost prima prelevare de organe din acest an, la unitatea medicală. Intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor au fost realizate de echipe ale Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, iar organele recoltate au redat bucuria vieţii pentru alţi trei români, a căror unică şansă era un transplant. Intervenţia de prelevare a plămânilor a fost realizată de o echipă de medici a Eurotransplant, în condiţiile în care pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil pentru plămân. Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, cu traumatism cranio-cerebral şi edem cerebral sever, a cărui viaţă nu a mai putut fi salvată de către medici.

TESTUL NEGATIV COVID NECESAR PENTRU EGIPT

Turiștii care merg în Egipt, inclusiv cei români, vor trebui să prezinte la frontieră un test Covid negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Acest lucru va fi obligatoriu de sâmbătă, 15 august. Măsura nu se aplică celor care sosesc cu avioane directe pe aeroporturile din Sharm El Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam și Marsa Matrouh, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: 002027359546, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

“OPERA 2 YOU”

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Asociația Culturală „Opera 2 You” oferă iubitorilor teatrului liric o experiență artistică adaptată contextului limitărilor acestei perioade. Prezentate la fiecare final de săptămână, evenimentele Microstagiunii „Opera Summer Hub 2020” își invită spectatorii la Opera à la Carte: seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar. Programul artistic va fi complimentat de cine à la Carte în același specific. Numărul de participanți acceptați, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane. Cel de-al doilea proiect realizat în cadrul microstagiunii, Opera Picnic, aduce muzica mai aproape de pubilc în amfiteatrul verde al Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca . Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considere normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic.