11 august

PRIMA RECTIFICARE BUGETARA

Guvernul a făcut ieri prima rectificare bugetară din acest an. Cei mai mulţi bani în plus – aproximativ 4,4 miliarde de lei – i-au primit sănătatea şi educaţia, dar şi protecţia socială pentru plata prestaţiilor sociale şi a pensiilor. Premierul Dacian Cioloş a declarat că rectificarea bugetară de miercuri, 10 august, este una pozitivă. Au primit fonduri suplimentare de la bugetul de stat şi Ministerul Agriculturii – pentru plata subvenţiilor pentru motorină şi ajutorul de minimis, dar şi cel al Mediului – pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri şi pentru lupta împotriva inundaţiilor. Executivul a acordat bani în plus de la buget pentru continuarea unor investiţii, dar şi pentru organizarea alegerilor parlamentare de la sfârşitul acestui an.

susrsa: radiocluj.ro

 

STATUTUL ELEVULUI

Statutul elevului, primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, a fost aprobat ieri prin ordin de ministru. Acesta reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din ţara noastră. Elevii au drepturi educaţionale, de asociere şi exprimare, şi pot primi recompense. Documentul care va intra în vigoare din acest an şcolar prevede şi sancţiuni pentru încălcarea prevederilor sale.

susrsa: radiocluj.ro

 

COMBATEREA ACTIVITATILOR ILEGALE DIN DOMENIUL SILVIC

Ample verificări pentru combaterea activităților ilegale din domeniul silvic sunt efectuate timp de două zile pe raza județului Sibiu. Pintre obiectivele acestor acţiuni se regăsesc combaterea activităţilor de recoltare din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, prevenirea şi combatera tăierilor ilegale de material lemnos, identificarea transporturilor ilicite prin controlul circulaţiei materialului lemnos pe drumurile publice, precum şi transportul de materiale lemnoase care nu corespund d.p.d.v. cantitativ şi/sau calitativ cu cel înscris în avizul de însoţire, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție, Luciana Lazăr. Acțiunile sunt derulate de polițiștii sibieni în cooperare cu forțe ale Centrului Chinologic, Inspectoratului Județean de Jandarmi , dar şi cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Brașov.

susrsa: radiocluj.ro

 

DEZBATERE PUBLICA

Primăria organizează joi o dezbatere publică privind strategia de dezvoltare a zonei metropolitane. Oricine are idei noi şi inovatoare este invitat în Sala de Sticlă, astazi de la ora 15, pentru a lua parte la discutarea strategiei pentru zona metropolitană a Clujului pentru perioada 2014-2020. Clujenii cărora le pasă încotro merg oraşul şi localităţile din jurul său trebuie neapărat să fie prezenţi la întâlnire. Documentul intitulat „Studiu pentru actualizarea documentelor strategice pentru Polul de Creştere Cluj-Napoca aferente perioadei de programare 2014-2020″ a fost comandat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) şi a fost realizat în 2015. În acesta apar mai multe proiecte care ar urma să fie dezvoltate pe bani europeni în interiorul şi în preajma municipiului: drumuri expres, centuri ocolitoare, spitale, noduri intermodale, parcuri ştiinţifice şi tehnologice şi multe altele. Potrivit specialiştilor, proiectele comune ale mai multor unităţi administrativ-teritoriale asociate au şanse mai mari să primească fonduri de la Uniunea Europeană. Strategia cuprinde 17 proiecte, numite „fanion”, care ar urma să fie dezvoltate până la finele deceniului, din fonduri europene aferente exerciţiului financiar 2014-2020. Unele dintre acestea apar şi în alte proiecte, cum ar fi PMUD – este vorba despre şoseaua expres care ar urma să lege Autostrada Transilvania de Cluj-Napoca sau centurile ocolitoare ale oraşului -, dar există şi proiecte complet noi.

sursa: ziuadecj.ro

 

ATENTIONARE METEO

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 10 august, o informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă astăzi și maine în mare parte din țară.Potrivit meteorologilor joi în vestul, centrul și nordul teritoriului vremea va fi instabilă și se va răci. Vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, care pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Meteorologii precizează că maine vremea va deveni răcoroasă în toată țara.

susrsa: radiocluj.ro