11 februarie

PROGRAME COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC
Programele de circulație ale mijloacelor de transport în comun sunt ajustate începând de astăzi, potrivit Companiei de Transport Public. Astfel, spre exemplu, noul program pentru linia 24b care deservește ruta Disp. Unirii – Vivo Cluj-Napoca, va avea plecarea din Disp. Unirii începând cu 5:30 și se va încheia cu 22:12. Noile programe pot fi consultate pe site-ul instituției ctpcj.ro la secțiunea orare.

AMBASADORUL JAPONIEI IN ROMANIA LA CLUJ-NAPOCA
Ambasadorul Japoniei în România, Hitoshi Noda, a vizitat la sfârșitul săptămânii trecute Cluj-Napoca, ocazie cu care a participat la un tur ghidat al companiei de tenologie a informației NTT Data, care se află sub controlul statului japonez. În cadrul vizitei au fost abordate subiecte precum provocările industriei, proiectele actuale și viitoare, rolul central al culturii organizaționale și angajamentul față de comunitate. Totodată, a fost evidențiată colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai, privind patru linii de studiu din cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Reprezentanții instituției au declarat că Ambasada Japoniei și Comitetul Executiv NTT Data urmăresc să dezvolte o colaborare și mai puternică în cadrul comunității de afaceri japoneze. Reamintim că instituția NTT Data este furnizor de servicii IT din Japonia, situat în top 10 la nivel mondial, cu filiale în 40 de țări, având o afacere anuală de 100 de miliarde de dolari și 241.000 de angajați.

PROTEST PERSOANE CU DIZABILITATI
Mai mulți părinți ai copiiilor cu dizabilități și adulți cu dizabilități au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în Piața Unirii, împotriva proiectului de buget pe 2019. Aceștia au cerut ca indemnizațiile de creștere a copiilor cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități să fie finanțate de la bugetul de stat și nu de la bugetul local. Potrivit Mediafax, participanții la protest au declarat că în această situație există riscul ca unele primării să nu aibă resurse financiare pentru plățile aferente, astfel cerând atât modificarea bugetului, precum și înființarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Mesajele de pe pancarte au fost: „În stradă pentru cei vulnerabili”, „Nu negociem viața copiiilor noștri” sau „Dizabilitatea la bugetul central”. Reamintim că proiectul de buget prevede o creștere economică de 5,5% și urmează să fie adoptat până la sfârșitul acestei săptămâni.

PESTE 3700 DE STUDENTI SI ELEVI BENEFICIAZA DE PROIECTELE ROSE
Peste 3700 de studenți și elevi care provin din medii defavorizate beneficiază de proiectele ROSE, care vizează prevenirea abandonului școlar, creșterea și îmbunătățirea activității școlare, derulate de către Universitatea Babeș-Bolyai. Potrivit instituției de învățământ superior, proiectele constau în creșterea ratei de promovare a studenților din anul I, activități de consiliere adaptate nevoilor specifice studenților cu risc de abandon, oferirea unor programe speciale de integrare și activitate, creșterea relevanței orientării în carieră și organizarea cursurilor de vară destinate studenților cu un risc de abandon, dar și elevilor de liceu pentru tranziția spre învățământul universitar. Cele 15 proiecte ROSE au o valoare totală de peste 5,7 mil de lei, iar alte 6 proiecte se află în stadiu de evaluare. Acestea sunt finanțate de Banca Mondială și sunt implementate prin Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă.