11 ianuarie

NU EXISTA DRUMURI JUDETE INCHISE SAU BLOCATE TRAFICULUI RUTIER
La nivelul judeţului Cluj, nu există drumuri judeţene închise sau blocate traficului rutier, circulaţia desfăşurându-se pe majoritatea sectoarelor de drum, în condiţii specifice de iarnă, potrivit anunţului realizat de către Consiliul Judeţean în cursul dimineţii de astăzi. Totodată, din cauza precipitaţiilor abundente sub formă de ninsoare şi a temperaturilor sub 0 grade Celsius, mai multe drumuri judeţene au fost afectate de căderile de zăpadă şi de fenomenul de polei. Pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul nopţii şi al dimineţii s-a acţionat pe 50 de drumuri sau sectoare de drumuri, situate în zonele Huedin, Gilău şi Gherla, cu ajutorul a 28 de utilaje. Potrivit Consiliului Judeţean, se va acţiona în continuare cu autospeciale cu lamă, pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil şi cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

TREI INSELACIUNI PRIN METODA ACCIDENTUL
Trei înşelăciuni prin metoda „Accidentul” au fost înregistrate ieri în Cluj-Napoca, potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Dintre acestea, două au fost definite ca tentativă, iar una ca fapt consumat, banii oferiţi de victimă într-un singur caz fiind de 2000 de euro, pe motivul unei „intervenţii chirurgicale”. Poliţiştii desfăşoară acum activităţi pentru identificarea persoanelor implicate şi recomandă prudenţă în discuţiile telefonice, dar şi verificarea informaţiilor oferite de persoanele care apelează. Reprezentanţii IPJ au subliniat că persoanele care sunt contactate telefonic de către persoane care se recomandă ca fiind cunoscuţi, nu trebuie să comunice informaţii confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, date cu privire la cardurile şi conturile bancare, iar suma de bani care este cerută, să nu fie oferită către apelant.Totodată, cei care se află în astfel de situaţii trebuie să apeleze numărul unic de urgenţă, 112. Reamintim că metoda „accidentul” este modul prin care hoţii sustrag sume de bani sau alte obiecte valoroase, cerând rudelor unei persoane ajutor financiar, pe motiv că aceasta ar fi fost victima unui accident.

PLAFONUL DE VENITURI LUNARE PANA LA CARE POATE FI SOLICITAT AJUTOR DE INCALZIRE
Plafonul de venituri lunare până la care poate fi solicitat ajutorul pentru încălzirea locuinţei s-a modificat de la 1 ianuarie. Aşadar, persoanele singure şi familiile sau persoanele care se gospodăresc împreună şi folosesc pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi nu vor trebui să depăşească suma de 750 de lei/persoană, pentru a se încadra la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, şi nu 650 lei, suma iniţială. Stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie se face luând în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii. Formularele pentru cetăţenii clujeni pot fi ridicate de la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, de pe str. Moţilor, nr. 1-3, de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, de pe str. Venus fn, între numerele 20-22, de la sediul RAT de pe B-dul 21 decembrie 1989 nr. 79, precum şi de la primăriile din cartiere. Reamintim că pentru a beneficia de ajutor de încălzire pentru luna în curs, cererile şi actele necesare trebuie să fie depuse până în data de 20 a lunii.

PROIECT MODERNIZARE ZONE PIETONALE
Proiectul privind „Creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal: reabilitare şi extindere zona pietonală Piaţa Lucian Blaga, şi a străzilor Napoca, Republicii, Petru Maior şi Emil Isaac şi amenajarea de piste de biciclete” urmează să fie aprobat de către consilierii locali, în şedinţa de săptămâna viitoare. Printre obiectivele subliniate în proiect, se numără: ridicarea calităţii vieţii urbane, eficientizarea şi reducerea traficului motorizat în zona centrală şi reducerea poluării şi dezvoltarea unei reţele atractive şi sigure de trasee pietonale şi ciclistice. Lucrările constau în crearea şi modernizarea sistemelor de închiriere bibiclete, semaforizarea şi realizarea de sisteme rutiere, modernizarea mobilierului urban, măsuri de reducere a traficului şi construirea şi extinderea de zonelor pietonale. Totodată, zonele vor fi dotate cu staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, staţii de încărcare a autoturismelor electrice, toaletă publică automată, senzori de măsurare a traficului, precum şi reţea wireless. Valoarea totală a proiectului este de 27,6 mil de lei.