11 iulie

PATRU DRUMURI JUDETENE INTRA IN REPARATII
Patru noi drumuri județene, însumând o distanță de 50 de km, vor intra în reparații în perioada următoare, potrivit unui anunț făcut de către Consiliul Județean. Mai exact este vorba despre drumul județean 103G pe ruta Cheia-Săndulești, de drumul județean 107R în localitatea Filea, de DJ 150 pe tronsonul Viișoara-Frata-Mociu și de drumul județean 107 pe ruta Mărișel-Măguri Răcătău. Operațiunile vor începe prin realizarea de lucrări de stabilizare cu balast, de reprofilare a căii de rulare, respectiv de curățare a șanțurilor şi rigolelor, acestea urmând a se finaliza cu așternerea de covor asfaltic. Termenul maxim de finalizare al lucrărilor este de 5 luni.

COMPLEXUL HOTELIER UNIVERS T VA FI MODERNIZAT
Complexul Hotelier Univers T, care se află în subordinea Consiliului Județean urmează să fie modernizat în perioada următoare potrivit informațiilor făcute publice de către instituție. Lucrările de renovare-modernizare a camerelor demarează în această lună și au ca termen de finalizare, o perioadă estimată de 6 luni. Necesitatea renovării este dată, printre altele, de piața dinamică a domeniului hotelier și de gradul de satisfacție al clienților. În acest context reamintim că numai anul trecut complexul Univers T a găzduit în jur de 1200 de evenimente private cu participarea a peste 45.000 de persoane și a cazat peste 21.000 de turiști. Lucrările care urmează să aibă loc privesc cele 58 de camere duble, matrimoniale și apartamente, precum și spațiile comune și de acces, valoarea totală a investiției fiind de peste 2 mil de lei.

O APLICATIE DE IDENTIFICARE A EMOTIILOR DIN TEXTELE SCRISE, DEZVOLTATA LA UBB
O echipă de cercetători ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai au dezvoltat o aplicație care are ca scop recunoașterea automată a emoțiilor în textele scrise în limba română. Mai exact este vorba despre dezvoltarea unui lexicon de expresii, intitulat RoEmoLex, cuvintele și expresiile fiind încadrate în două mari categorii: pozitivitate și negativitate și clasate în funcție de opt etichete emoționale binare, respectiv Anticipare, Bucurie, Dezgust, Frică, Furie, Încredere, Tristețe și Surpriză. Spre exemplu cuvântul vacanță are valențe pozitive și exprimă emoțiile anticipare și bucurie, spre deosebire de cuvântul nedreptate, care are valențe negative și exprimă furie, dezgust și tristețe. Procentul celor mai prezente emoții în cadrul lexiconului privește frica, furia și tristețea, pe ultimele locuri fiind clasate anticiparea, bucuria și surpriza. Termenii au fost ordonați în funcție de partea de vorbire din care fac parte, iar în cazul substantivelor și al adjectivelor s-a observat existența unui conținut emoțional substanțial.

SCOALA INTERNATIONALA DE VARA DESPRE MANAGEMENTUL DEZASTRELOR INCEPE
Cea de a patra ediție a școlii internaționale de vară cu tema „Managementul dezastrelor” are loc și în acest an, în perioada 12-19 iulie. Proiectul se va desfășura la Arcalia, în jud. Bistrița-Năsăud și este organizat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului împreună cu Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate și Managementul Dezastrelor bazate pe Calcul de Înaltă Performanță din cadrul Universității Babeș-Bolyai. La această ediție vor participa 23 de studenți care provin din 7 țări, dintre care amintim Africa de Sud, Germania, Italia, Pakistan și Portugalia. Obiectivul școlii de vară este de a oferi participanților înscriși pregătire teoretică și practică în domeniul managementului dezastrelor, dar și de a consolida legăturile dintre instituții.