11 mai

RECOMANDĂRI MEDICALE
Medicii dermatologi avertizează asupra riscurilor de cancer de piele care pot să apară în perioada verii, în special la persoane de vârstă medie sau la vârstnici, care se expun la soare fără se protejeze cu creme foto-protectoare și pălării, aceștia ajungând la medic cu tumori în stadii avansate. Președintele Societății Române de Dermato-Oncologie, Rodica Cosgarea, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe internaționale că măsurile care trebuie luate vara, când oamenii se expun la soare, reduc riscul dezvoltării cancerelor de piele. Ba mai mult, potrivit acesteia, în cazul apariției unei leziuni tumorale este nevoie de consultarea urgentă a medicului, deoarece depistarea în fază incipientă a unei tumori poate fi salvatoare. Prin urmare medicii recomanda ca, din aprilie până în octombrie, pentru a reduce riscul dezvoltării cancerelor de piele persoanele de vârsta medie şi vârstnicii trebuie să poarte pălărie la mersul pe stradă, cu bor care protejează şi fața, și să aplice creme protectoare dimineața înainte de a ieși din casă, pe zonele expuse și neacoperite de haine.

EFECTUL DE SERĂ, COMBĂTUT LA CLUJ
Cercetătorii unui institut clujean derulează un proiect cu finanţare europeană de captare și valorificare a dioxidului de carbon prin transformarea lui în gaz metan sau metanol, astfel încât să contribuie la combaterea efectului de seră și la reducerea încălzirii globale. Diana Lazăr, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, a declarat, ieri, că de-a lungul timpului dioxidul de carbon s-a înmagazinat în combustibili fosili, cum ar fi cărbunii, petrolul saz gazele naturale, iar în momentul arderii acestora, dioxidul de carbon este eliberat în atmosferă, influenţând înclălzirea globală. Proiectul de valorificare a dioxidului de carbon prin transformarea lui în gaz metan sau metanol se deruleaza până în august 2021 şi are o valoare totală de 15,5 milioane de lei din care 11,3 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene.

CLUJ-NAPOCA, PE PRIMUL LOC ÎN TOPUL PREFERINŢELOR
Municipiul Cluj-Napoca se află pe primul loc în topul preferințelor tinerilor în eventualitatea în care s-ar muta într-un alt oraș pentru un loc de muncă, relevă un sondaj de opinie realizat la Târgul de Cariere, cel mai mare eveniment de recrutare din România. Reprezentanții Târgului de Cariere au subliniat că participanții la sondaj au fost întrebați și ce i-ar motiva să se mute pentru un loc de muncă într-o altă localitate, fiind posibile răspunsuri multiple. Astfel, 77% consideră că locul de muncă trebuie să fie în domeniul lor de interes, 67% doresc posibilități de promovare, 55% consideră un salariu mai mare drept criteriu definitoriu care i-ar determina să se reloce, iar 47% au afirmat că doresc și locuință de serviciu.

RESTRICŢII DE CIRCULAŢIE
Mâine, 12 mai, vor fi impuse restricții de circulație cu ocazia desfășurării evenimentului The Color Run Hero Tour Cluj-Napoca 2018. Restricțiile vor fi impuse pe traseul evenimentului, şi anume latura de est din Piaţa Unirii – str. Iuliu Maniu – str. Baba Novac – Bd. Eroilor – str. Universității – str. Inocenţiu Micu Klein – str. Potaissa – str. Samuil Micu – str. Episcop Ioan Bob – str. Ioan Raţiu şi str. Napoca.
Restricţiile de circulaţie vor fi impuse între orele 15:00 şi 19:00, cu menţiunea că pe strada Napoca şi pe Bd-ul Eroilor se va circula normal începând cu ora 18.30.