11 septembrie

SENATUL DEZBATE ASTAZI INITIATIVA DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI
Senatul dezbate astăzi în calitate de for decizional iniţiativa de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum prevede documentul actual. Conducerea Partidului Social Democrat a declarat în 1 septembrie că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie din constituţie va avea loc pe 7 octombrie. Prin aceasta aducem la cunoştinţă că iniţiativa de revizuire a constituţiei trebuie să treacă de senat, iar stabilirea dăţii referndumului trebuie făcută procedural prin Hotărâre de Guvern. Reamintim că iniţiativa cetăţenească de revizuire a constituţiei a fost organizată de Coaliţia pentru Familie şi a fost semnată de 3 milioane de români.

AU INCEPUT INSCRIERILE LA SCOALA POPULARA DE ARTE TUDOR JARDA
Au început înscrierile la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Acestea au loc până în 24 septembrie, iar specializările scoase în acest an la concurs sunt arte vizuale, coregrafie, muzică şi artă dramatică. De asemenea, instituţia organizează cursuri pregătitoare pentru copii şi cursuri de asistenţă tehnică pentru toate vârstele, unde candidaţii nu trebuie să participe la examenul de admitere. Scopul cursurilor este de a atrage pasionaţii de artă care nu sunt implicaţi în activităţile Şcolii. Instituţia are secţii şi în Turda, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Căşeiu, Bedeciu, Răchiţele, Mica, Tritenii de Jos şi Cămăraşu.

PROIECTUL PILOT PENTRU TRANSPORTUL ELEVILOR A INCEPUT DE ASTAZI
Proiectul pilot pentru transportul elevilor din clasele 0-4 la liceele Nicolae Bălcescu şi Avram Iancu începe de astăzi şi durează o lună şi jumătate. Acesta prevede 5 trasee: din Bucium pe ruta Primăverii, din Bucium spre Calea Floreşti, din Zorilor spre Piaţa Cipariu, din str. Unirii pe ruta N. Titulescu şi de la IRA din Mărăşti spre Aurel Vlaicu. Pe traseu vor putea urca şi copiii înscrişi la alte şcoli care se află pe ruta pe care merg autobuzele.

LUCRARI DE ASFALTARE
Lucrările de asfaltare a drumului judeţean 161A pe tronsonul Iuriu de Câmpie – Ceanu Mare au fost finalizate, a anunţat Consiliul Judeţean. Acesta a făcut parte din programul anual de modernizare şi reabilitare a infrastructurii judeţene de transport şi a vizat asfaltarea pe două straturi pe un tronson de 7 km. Proiectul mai prevede și realizarea de acostamente, şanţuri şi podeţe, finalizarea completă a  investiției urmând să se realizeze prin execuţia de marcaje şi semnalizare rutieră. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că importanţa lucrărilor este dată de oportunităţile de dezvoltare economico-socială pe care le oferă acest tronson. Investiţia are o valoare totală de aproximativ 6,7 mil. De lei.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI A PRIMIT STATUTUL DE UNIVERSITATE DE EXECELENTA
Universitatea Babeş-Bolyai a primit statutul de universitate de 4 stele în cadrul evaluării QS Star, care a fost efectuată la începutul acestui an, fapt ce corespunde statutului de universitate internaţională de excelenţă. Criteriile care au fost urmăriteîn evaluare sunt predarea, cercetarea, inovarea, internaţionalizarea, angajabilitatea absolvenţilor, mediul de învăţare şi incluziunea socială. Auditul academic a vizat raportarea universităţii la standardele academice internaţionale. Prorectorul universităţii responsabil de cercetare, competitivitate – excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, Daniel David, a declarat că pe linia competitivităţii şi excelenţei UBB îşi propune ca următoarea ţintă să fie UBBPlus de 5 stele. QS Star este un sistem britanic de evaluare, care face ierarhizarea universităţilor la nivel internaţional.

PUTIN PESTE 1500 DE VOLUNTARI S-AU INSCRIS PENTRU ZIUA INTERNATIONALA DE CURATENIE
Puţin peste 1500 de voluntari s-au înscris pentru Ziua Internaţională de Curăţenie care va avea loc pe 15 septembrie. Judeţul Cluj ocupă locul 10 în topul judeţelor cu cei mai mulţi voluntari, primele locuri fiind ocupate de judeţele Olt şi Giurgiu şi de municipiul Bucureşti, însă ocupă locul 3 la numărul de mormane de deşeuri înregistrate. România este în topul țărilor care au pus deșeuri pe hartă cu 2872 mormane. Proiectul face parte din asociaţia Let s Do It World şi are ca obiectiv mobilizarea a 5 % din populaţia globului în ceea ce priveşte schimbarea comportamentului faţă de resursele naturale şi deşeurile generate.

ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE A INCASAT 358 DE MIL DE LEI IN LUNA AUGUST
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a încasat în luna august 358 milioane de lei, faţă de 303 milioane de lei încasaţi în aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai multe încasări au fost înregistrate la asigurările sociale de stat, bugetul de stat – fără vamă, fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi la asigurările de şomaj. Instituţia avea în evidenţe aprope 9000 de persoane fizice şi juridice în executare silită pentru 268 de milioane de lei, sumă din care a recuperat 83 de milioane de lei.