12 februarie

LICITATIE CONCESIUNE SPATIU HOTEL SAU CLADIRE BIROURI
O licitație privind concesionarea lucrărilor pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat pe Bd-ul 21 Decembrie 1989 nr. 106 a fost lansată în Sistemul de Achiziții Publice, potrivit Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Ofertele pot fi depuse până în 25 martie, iar ofertanții pot investi pentru construcția unui hotel, de minimum 200 de camere și clasificare turistică de 4*, sau pentru o clădire de birouri și servicii conexe de minim clasă A. Cei care optează pentru construcția unui hotel trebuie să aibă o cifră anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune de cel puțin 14 mil de euro, iar cei care doresc o clădire de birouri, trebuie să aibă o cifră de afaceri de minimum 3,4 mil de euro. Din suma obținută drept redevență se va asigura o parte din finanțarea Centrului Cultural Transilvania, instituție de cultură care va fi sediul Filarmonicii de Stat Transilvania. Perioada concesiunii va fi de 40 de ani și valoarea estimată a investiției este de până la 1,4 miliarde de lei.

NUMARUL NOU-NASCUTILOR IN SCADERE
Numărul nou-născuților din județul Cluj a fost de aproximativ 6600 în 2018, cu o scădere de la cei peste 7300 înregistrați în 2017. La nivel național, numărul de copii născuți în 2018 a fost sub 200.000, fiind astfel cel mai mic mic număr înregistrat din 1960, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.Vârsta medie a mamei la naștere a fost de 28,6 de ani, aproape două treimi dintre nou-născuți având mame cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, iar tații între 25-39 de ani. În mediul urban, aproape 50% dintre mame au avut vârste de 30 de ani sau peste, în timp ce în mediul rural procentul este de aproape 31%. Aproximativ 70% dintre copii au fost născuți în cadrul căsătoriei, aproape jumătate au venit pe lume în primii doi ani de căsătorie. În ceea ce privește ocupația părinților, 55% dintre nou-născuți au mame salariate.

PROTEST AVOCATI IMPOTRIVA ONORARIILOR MICI
Avocații Baroului Cluj au protestat ieri prin purtarea de banderole albe la braț în sălile de judecată, din cauza blocării plății onorariilor avocaților din oficiu și a sumelor mici acordate pentru asistența judiciară. Acțiunea a avut loc în întreaga țară, iar participanții la protest au explicat că nu este normal ca un avocat să primească onorarii mici, raportat la gradul de salarizare al unui magistrat, spunând că sunt parcurși aproape aceeași pași pentru profesionalizare de către ambele profesii. Potrivit comunicatului transmis de către Baroul Timiș către Ministerul Justiției și către alte instituții din mediul judiciar, protestul va avea loc etapizat și progresiv, în cazul în care problemele nu vor fi remediate, aceștia vor asigura asistența judiciară exclusiv în cazurile penale.

CLUJUL SE AFLA IN TOPUL REGIUNILOR CU CELE MAI MARI SALARII
Clujul se află în cea de-a doua regiune din țară în topul zonelor cu cele mai mari salarii, media venitului lunar din Nord-Vest fiind de 2729 de lei/lună, potrivit datelor făcute publice de către HR Review&Trends. La nivel de țară, pe primul loc la cele mai mari salarii se află sectorul IT, unde câștigul mediu net/lună a fost de aproximativ 5700 de lei, urmat de sistemul juridic, bancar și resurse umane. La polul opus, cele mai mici salarii au fost înregistrate în industria textilă, industria prelucrării lemnului, servicii, pază și protecție, cu sume începând de la 1987 de lei/lună. Totodată, regiunile cu cele mai mici salarii sunt Muntenia, regiunea Nord-Est și Oltenia.