12 iulie

EXAMEN DE TITULARIZARE

1213 cadre didactice vor susține astazi, în judeţul Cluj, examenul național pentru ocuparea posturilor didactice pentru anul școlar 2017-2018. La nivelul judeţului Cluj sunt în acest moment neocupate pentru urmatorul an școlar 1514 posturi (complete şi incomplete). Candidaţii concurează pe un total de 63 de posturi pe perioadă nedeterminată (45 în mediul urban și 18 în mediul rural) şi pe 712 posturi complete pe perioadă determinată. O analiză numerică a totalului de candidaţi înscrişi pe discipline de concurs arată că mai mult de 100 candidaţi vizează câte un post de profesor pentru învăţământul preşcolar (205), profesor pentru învăţământul primar (119), profesor de educaţie fizică şi sport (105), profesor de psihopedagogie specială (103) şi profesor de limba şi literatura română (102). Statistic, raportat la numărul posturilor scoase la concurs pe fiecare disciplină, concurenţa cea mai mare se înregistrează pe un post de profesor de limba franceză (70 de candidaţi pe 1 post pe perioadă nedeterminată), respectiv pe un post de educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar în limba maghiară (36 de candidaţi pe 1 post pe perioadă nedeterminată).

Pentru buna desfășurare a concursului, au fost organizate 4 centre de examen, în funcție de disciplina de concurs: Şcoala Gimnazială ,,Octavian Goga” Cluj-Napoca; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau” Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca.

PROIECTE SI REALIZARI ALE AEROPORTULUI INTERNATIONAL CLUJ

Până la finalul acestui an, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj va deschide noi destinaţii care se adaugă celor 14 inaugurate anul trecut, urmând să fie puse la dispoziţia călătorilor 50 de destinaţii interne şi externe. Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a fost menționat în cel mai recent raport al ACI Europe, ca urmare a creșterii spectaculoase a traficului de pasageri în primul trimestru din 2017. În ceea ce privește construirea unui platforme de staționare pentru aeronave, această investiție a devenit indispensabilă având în vederea creșterea constantă, corelativ cu cea a traficului de pasageri, a numărului de mișcări și aeronave deservite.

DIRECTIA DE FINANTE CLUJ – EXECUTARE SILITA

Executare silită la Direcția de Finanțe Cluj pentru că nu a restituit taxele auto de poluare. Este vorba de 100 de dosare, dintre care în aproape 80 nu s-a plătit taxa auto, iar în 20 s-a dus la executor judecătoresc. Astfel, s-a ajuns la poprirea conturilor de la patru bănci și Trezorerie ale Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj. Cu toate acestea, poprirea conturilor din Trezorerie nu este eficientă având în vedere că nu există fonduri disponibile în conturile din care se efectuau restituirile taxelor de poluare. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Finanțe Cluj, Alin Radu, a precizat că deocamdată nu s-a pus problema de neplată a salariilor.

DOUA NOI PASAJE RUTIERE IN CLUJ

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile pentru construcţia pasajului rutier care va trece peste calea ferată din zona Tăietura Turcului. Până la sfârşitul verii va fi scoasă la licitaţie realizarea studiului de fezabilitate, în baza căruia se va face proiectarea şi apoi construcţia podului. Viceprimarul, Dan Tarcea, spune că, în paralel cu acest obiectiv, se lucrează şi la studiul de fezabilitate pentru pasajul rutier din Piaţa Mărăşti, care ar putea fi unul subteran. Cele două pasaje rutiere vor contribui la fluidizarea circulaţiei rutiere în municipiul Cluj-Napoca. Viceprimarul Dan Tarcea a precizat că lucrările la cele două pasaje vor începe cel mai devreme în 2019. Până atunci trebuie parcurse toate etapele preliminare, inclusiv licitaţiile pentru proiectarea şi construcţia celor două obiective.