12 iulie

OBLIGATII PENTRU ANGAJATORI

Angajatorii au obligaţia de-a comunica toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la disponibilizarea acestora, în conformitate cu prevederile Legii 76/2002 cu modificarile şi complectările ulterioare. De asemenea, angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj, au obligaţia de-a anunţa în termen de trei zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi, conform Legii 76/2002. Angajatorii au obligaţia să comunice Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă , ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii. Nerespectarea acestor termene se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, conform Legii 76/2002.

Sursa: radiocluj.ro

SCUTIRI DE LA PLATA TAXELOR DE SCOLARIZARE

Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar, aflat în activitate, sunt scutiţi de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior. Totodată, ei beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate. Acest lucru este posibil după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri, modificările aduse Legii educaţiei naţionale. Potrivit actului normativ, de aceste măsuri vor beneficia şi copiii personalului didactic şi didactic auxiliar pensionat din sistemul de învăţământ, dar şi cei orfani de unul sau ambii părinţi care au activat în domeniu. Iniţiatorii proiectului susţin că astfel se poate preîntâmpina abandonul şcolar din învăţământul superior, care este destul de ridicat la ora actuala.

Sursa: radiocluj.ro

FARA TIMBRU FISCAL

Începând de astazi pentru obținerea certificatului de cazier judiciar, nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de 2 lei. Acesta se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, anunță Poliția Română. Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor, în termen de 10 zile de la data solicitării. Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.

Sursa: universuljuridic.ro

INFORMARE METEO DE CANICULA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de caniculă, valabilă la nivelul întregii ţări, în intervalul 12 – 14 iulie. Potrivit meteorologilor, astazi, maine si poimaine vremea călduroasă va persista în toată ţara. În primele două zile va fi caniculă în vest şi sud-vest unde vor fi valori maxime de 35 – 37 de grade Celsius. De asemenea, joi, 14 iulie, canicula va cuprinde şi regiunile centrale. Disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unităţi pe areale din ce în ce mai extinse. ANM menţionează că, din a doua parte a zilei de joi, 14 iulie, gradul de instabilitate atmosferică va fi în accentuare treptată, iar valorile termice vor scădea semnificativ în majoritatea regiunilor.

Sursa: radiocluj.ro

MAI MULTE PRODUSE ROMANESTI LA SUPERMARKETURI

Legea produselor româneşti a fost promulgată ieri de Preşedintele României. Actul normativ obligă supermarketurile să comercializeze produse româneşti în proporţie de 51% , produse care trebuie să provină din lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional.

Sursa: radiocluj.ro

EXTINDEREA PROGRAMULUI “DESCOPERA-TI PASIUNEA IN IT”

Programul de mentorat şi educaţie practică „Descoperă-ţi pasiunea în IT”, implementat de Asociaţia FOR IT, continuă şi în perioada vacanţei de vară, şi se extinde la nivel regional. În cadrul acestuia, peste 100 de elevi, organizaţi în 20 de echipe, lucrează alături de programatori cu rol de mentori la transformarea ideilor în aplicaţii software concrete. Prin parcurgerea acestui program, elevii se familiarizează cu munca în echipă, asumarea de roluri şi responsabilităţi sau îşi pot dezvolta spiritul antreprenorial. Activităţile programului se vor finaliza în septembrie, cu un concurs de prezentare, evaluare şi premiere a proiectelor realizate în cele şase luni de muncă în echipă.

Sursa: ziarulfaclia.ro