12 martie

MASURI LUATE LA NIVEL DE CLUJ PENTRU PREVENIREA INFECTARII CU CORONAVIRUS
O serie de măsuri pentru prevenirea infecției cu coronavirus au fost luate în această săptămână la nivel local.
Activitatea creșelor de pe raza municipiului Cluj-Napoca va fi fost suspendată de mâine și până în data de 22 martie, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de cum va evolua situația actuală la nivel național. Piețele de vechituri, respectiv Oserul și zona Expo Transilvania, sunt închise până la sfârșitul lunii, măsură care se va aplica și în cazul adunărilor publice cu un număr mai mare de 1000 de persoane. Comisia de avizare a manifestărilor publice va lua decizii privitoare la anularea sau amânarea evenimentelor cu un număr mai mare de 200 de participanți, în timp ce activitățile culturale, științifice, sportive și religioase programate în spațiile închise, cu participarea a peste 100 de persoane au fost restricționate

SPATIILE PUBLICE SUNT DEZINFECTATE, IAR PERSOANELE VULNERABILE MONITORIZATE
Mobilierul urban și echipamentele din spațiile de joacă pentru copii, precum și aparatele de fitness amplasate în parcurile din oraș sunt dezinfectate zilnic se arată într-un document emis de primăria locală.
Persoanele vulnerabile aflate în evidența Direcției de Asistență Socială și Medicală vor fi monitorizate, iar la nevoie acestea vor beneficia de servicii de aprovizionare cu alimente și produse de igienă. Printre măsurile luate se mai numără suspendarea activității Centrelor de zi pentru vârstnici și a Cluburilor pentru pensionari până la sfârșitul lunii. Precizăm că furnizorii de transport persoane, inclusiv cei în regim de taxi, proprietarii spațiilor aflate în piețele publice și instituțiile au obligația de a dezinfecta zonele tranzitate de persoane și de a asigura mijloacele necesare de igienă.

UNIVERSITATILE DIN CLUJ RAMAN INCHISE
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au decis suspendarea activității didactice și continuarea cursurilor pentru studenți online.
Măsura a fost luată până la sfârșitul lunii martie, urmând ca activitățile care nu au fost programate online să fie recuperate ulterior. Aceeași decizie a fost luată și în cazul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și a Universității Babeș-Bolyai.

PROGRAMUL CU PUBLICUL AL INSPECTORATULUI SCOLAR ESTE SUSPENDAT
Rămânem în sectorul educației și mai precizăm că programul cu publicul și activitatea biroului de registratură a Inspectoratului Școlar Județean au fost suspendate.
Audiențele deja stabilite vor fi reporgamate, în timp ce persoanele care doresc să comunice cu instituția trebuie să știe că o pot face prin adresa de email cluj@isjcj.ro.

ZBORURILE CATRE GERMANIA, SPANIA SI ISRAEL SUNT ANULATE
Zborurile din Germania și Spania către Cluj-Napoca, București și Timișoara operate de compania Wizz Air.
Decizia a fost luată în contextul prevenirii infectării cu noul tip de coronavirus care se răspândește cu ușurință. Instituția a mai precizat că psagerii care și-au făcut rezervări pentru următoarea perioadă vor fi informați cu privire la evoluția situație și vor putea alege între reprogramarea gratuită, rambursarea completă sau într-un procent de 120% sub formă de credit Wizz. Totodată, au fost anulate și cursele pe rutele către Tel Aviv și Eilat. Pasagerii care călătoresc din alte zone cu expunere de risc ridicat trebuie să știe că vor intra în carantină pentru 14 zile în centrele special amenajate.

CLUJENII SUNT RUGATI SA ISI PLATEASCA TAXELE ONLINE SI SA EVITE SPATIILE PUBLICE
Cetățenii clujeni sunt rugați să apeleze la plata taxelor și a impozitelor locale online și să nu aglomereze astfel spațiile publice ale primăriei în contextul măsurilor luate pentru prevenirea infecției cu coronavirus.
Primarul Emil Boc a precizat că în prezent municipalitatea deține 160 de operațiuni care pot fi făcute inclusiv online. La serviciul pentru evidența populației au fost luate măsuri suplimentare, pe lângă dezinfectarea suprafețelor, iar la acest moment un polițist local supraveghează accesul în instituție, care se face din 20 în 20 de minute. În acest context mai precizăm că cetățenilor li se recomandă să evite spațiile aglomerate, iar conducerile celor două mall-uri din oraș au fost rugate să limiteze accesul clienților în spațiile comerciale.