12 martie

CLUJU, ÎN TOPUL JUDEȚELOR CU CEI MAI MULȚI INCULPAȚI MINORI
Media minorilor care au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni împotriva persoanei a crescut simțitor în ultimii 10 ani, iar județul Cluj are printre cei mai mulți copii sub 18 ani care au încălcat legea, fiind pe locul 6 in topul judetelor cu cei mai mulți inculpați minori. In anul 2017, un numar de 170 de minori clujeni au fost trimisi in judecata pentru diverse infractiuni. Pe plan national, cei mai mulți minori care au incalcat legea anul trecut au fost judecați în București (268), iar cei mai puțini în județul Covasna, doar 14.

IOAN-AUREL POP, PROPUS PENTRU LA PREȘEDENȚIA ACADEMIEI ROMÂNE
Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, a fost propus pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române. Alaturi de Ioan-Aurel Pop au mai fost propusi academicienii Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu şi Victor Voicu, alegerile urmând să aibă loc in data de 5 aprilie.
Născut în anul 1955, istoricul Ioan-Aurel Pop este rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” din anul 2012. De asemenea, din 1996, când a obţinut titlul de profesor universitar, şi până în prezent, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeaşi funcţie la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei. În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la doar 46 de ani, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr membru al acestui for.
În anul 2010, Ioan-Aurel Pop a fost ales membru titular al Academiei Române. În acelaşi an a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

PROPIECTE INTERESANTE DEZVOLTATE LA INNOVATION LABS CLUJ
O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a creat, în cadrul unui concurs IT, un scaun inteligent cu şase senzori, care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziţia şezând.
Un alt proiect dezvoltat, la acelasi concurs, a fost un frigider smart care poate semnala ce alimente lipsesc şi ce alimente există în frigider pentru a crea o reţetă de mâncare, dar şi un dispozitiv care se aplică pe antebraţ şi ajută o persoană să se trezească odihnită, monitorizând pulsul în timpul somnului.
Cele trei proiecte au participat, sâmbătă, timp de 24 de ore, la concursul organizat în cadrul Innovation Labs Cluj. Ajuns la cea de-a 6-a editie, acesta este cel mai mare program de antreprenoriat din ţară adresat studenţilor. Programul ajută tinerii antreprenori să îşi transforme ideile inovative în prototipuri viabile şi în afaceri de succes sub îndrumarea unor antreprenori, mentori şi specialişti în domeniul tehnologiei.