12 octombrie

RESTAURANTELE, CAFENELE SI SALILE DE SPECTACOL DIN CLUJ-NAPOCA SI IMPREJURIMI AU FOST INCHISE
Restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol și alte spații similare din municipiul Cluj-Napoca se închid de astăzi pentru 10 zile după ce în oraș a fost înregistrată o rată de infectare cu noul coronavirus mai mare de 1,5 la miia de locuitori.
De asemenea în perioada următoare nu vor mai putea fi organizate nici evenimente private, precum nunți sau botezuri, întâlniri care, în opinia prefectului Mircea Abrudean și pe baza rezultatelor din câteva anchete, reprezintă cel mai mare risc de infectare și de apariție a unor focare de COVID-19. Cinematografele și instituțiile de cultură rămân și ele închise până la o nouă evaluare a situației pandemice din municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi, analiză care va anula restricțiile impuse doar dacă numărul de cazuri de SARS-COV-2 va fi unul considerabil mai mic față de cel înregistrat în prezent. Important de precizat este că terasele localurilor vor fi în continuare deschise, iar serviciile de livrare vor putea fi de asemenea solicitate. Măsura a fost comunicată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și se mai aplică în Florești, Apahida, Feleacu, Căianu, Cășeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic și Vad. Reamintim că persoanele care se află la o distanță de 100 de m de școlile din Cluj-Napoca sunt obligate să poarte mască de protecție, în caz contrar amenzile acordate pentru nerespectarea măsurii fiind între 500 și 2500 lei.

20 STUDENTI STRAINI INSCRISI LA UMF AU FOST DIAGNOSTICATI CU COVID-19
În jur de 20 de studenți străini înscriși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” sunt izolați în căminele instituției după ce au fost depistați pozitiv ca fiind purtători ai noului coronavirus.
Prefectul Mircea Abrudean a precizat că principala cauză a acestor noi infectări o constituie petrecerile și întâlnirile private, locuri unde nu se acordă prea mare importanță măsurilor de protecție. La nivelul orașului Cluj-Napoca, rata de incidență a virusului SARS-COV-2 a fost ieri de 1,62 la miia de locuitori motiv pentru care autoritățile roagă cetățenii să trateze cu maximă seriozitate restricțiile impuse din acestă cauză.

MARSUL RECUNOSTINTEI – 76 DE LA ELIBERAREA CLUJULUI
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, a organizat ieri la Cluj-Napoca «Marșul Recunoștinței», o activitate omagială dedicată armatei române, eliberatoare a Clujului în 11 octombrie 1944.
La eveniment au participat un pluton militar din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina, care a prezentat onorul și a depus coroanele de flori la monumentul Eroilor și la cimitirul cu același nume, membrii societății Avram Iancu și câțiva simpatizanți ai instituției. Organizatorii marșului au precizat că prin această defilare s-a dorit omagierea jertfelor eroilor căzuți pentru eliberarea Clujului și marcarea în memoria locuitorilor a unui moment deosebit de important din istoria comunității. Potrivit datelor istorice, la Operațiunea Cluj, desfășurată în toamna anului 1944, au participat șapte divizii ale armatei române și două divizii sovietice. Acțiunea armată a vizat zonele Gheorgheni-Someșeni, Apahida-Chinteni, Buru-Girău și Iara-Florești, unde au fost duse lupte grele pentru a cuceri cel mai important centru urban al Transilvaniei.

TULBURAREA ADHD AFECTEAZA IN CEA MAI MARE PARTE COPIII SI ADOLESCENTII
Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate este o problemă de sănătate mintală extrem de importantă la nivel global – cu o prevalență estimată de până la 7,1%, fiind mult mai frecvent diagnosticată în rândul copiilor și adolescenților – este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratori din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și de la universități internaționale de referință – precum Queen’s University din Canada și Universitatea Köln din Germania.
Studiul a fost publicat în jurnalul academic Cognitive Therapy and Research, la coordonarea rectorului UBB, Daniel David, și a prof. univ. dr. Anca Dobrean, specialist în psihologie clinică și psihoterapie. Rezultatele cercetării mai arată că principalele simptome ale acestei tulburări includ tipare de lipsă de atenție și hiperactivitate sau impulsivitate ridicate, care afectează funcționarea normală a persoanelor în ceea ce privește relațiile sociale sau performanțele educaționale, și este asociată cu nivelul ridicat al costurile economice din societate. Studiul clinic prezentat în cadrul articolului este primul la nivel internațional care compară toate cele trei tipuri de intervenție – anume psihoterapie, atomo xetină și combinația dintre acestea – în ceea ce privește efectul lor în scăderea simptomatologiei specifice ADHD. De asemenea, este și prima cercetare generală a domeniilor enunțate care nu a fost realizată în țările vestice și primul studiu controlat care a inclus și o componentă de terapie prin realitate virtuală.