12 septembrie

SENATUL A APROBAT INITIATIVA CETATENEASCA DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI
Senatul a aprobat in calitate de for decizional, initiativa cetateneasca de revizuire a constitutiei pentru definirea casatoriei, potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie, si nu intre soti asa cum prevede documentul actual. Propunerea a fost aprobata cu 107 voturi pentru din cei 127 se senatori prezenti in plen. Conducerea Partidului Social democrat a declarat ca referendumul va avea loc pe 7 octombrie. Initiativa de revizuire a constitutiei a fost organizata de Coalitia pentru Familie si a fost semnata de 3 milioana de romani.

STRADA OBSERVATORULUI A INTRAT IN REABILITARE
Strada Observatorului a intrat in reabilitare ieri noapte, pe o perioada de 5 saptamani. Lucrarile vor fi efectuate pe tronsonul str.Republicii pana la sensul giratoriu din Viilor. Acestea vor fi executate in cea mai mare parte pe timpul noptii, cu cateva intervale de munca in timpul zilei pentru a evita restrictionarea de lunga durata a traficului. Masurile s-au luat din cauza cedarii asfaltului, cu precadere in statiile mijloacelor de transport in comun. Viceprimarul municipiului Dan Tarcea, a declarat ca circulatia autobuzelor pe rutele care traverseaza strada Observatorului nu va fi afectata.

AMBASADORUL REGATULUI UNIT LA CLUJ-NAPOCA
Amasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania, Andrew Noble, a vizitat marti Consiliul Judetean Cluj. Scopul discutiilor care au avut loc a fost in principal extinderea relatiilor de cooperare, atragerea de investitori britanici in vedere intesificarii cooperarii economice si a dezvoltarii schimburilor comerciale. Ambasadorul Marii Britanii a fost interesat de sectorul rural și de oportunitățile pe care Clujul le oferă în vederea dezvoltării unor parteneriate între agenții economici britanici și clujeni, solicitând, în acest sens, informații suplimentare privind forța de muncă existentă pe piața clujeană.

APROAPE 820 DE CANDITATI S-AU INSCRIS LA UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI IN PRIMA ZI
Aproape 820 de candidati s-au inscris in prima zi de admitere la Universitatea Babes-Bolyai, peste 600 dintre ei sunt elevi de liceu. Cele mai cautate specializari au fost la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, unde au fost depuse 80 de dosare la nivelul licenta pentru invatamant cu frecventa, urmata de Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor si de Facultatea de Litere. Candidatii pentru nivel licenta au la dispozitie in aceasta sesiune de admitere 444 de locuri bugetate si peste 5500 de locuri cu taxa si pot alege sa studieze in limba romana, maghiara, engleza si germana.

RATA ANUALA A INFLATIEI A CRESCUT
Rata anuala a inflatiei a crescut in prima parte a anului pe fondul majorarii preturilor la marfurile nealimentare, alimentare si a serviciilor, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica. Serviciile care s-au scumpit cel mai mult sunt cele postale, cu aproximativ 21%, urmate de transportul aerian si gaze. Pentru categoria energie electrica, gaze, incalzire centrala si combustibili preturile au crescut cu peste 5%, iar la citrice procentul este cu aproape 10% mai mare. Printre produsele a caror preturi au mai crescut semnificativ in aceasta perioada se afla carnea de bovine, serviciile de igiena si cosmetica si legumele.