13 august

MODIFICARI ALE CODULUI RUTIER

Șoferii care transmit live pe Facebook în timp ce conduc vor fi drastic sancționați, acesta fiind unul dintre principalele motive ale accidentelor rutiere. Guvernul a adoptat ieri modificarea prevederilor Codului Rutier în acest sens. Sancțiunea constă în 4 puncte penalizare și între 6 și 8 puncte de amendă. Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic. Conform ultimelor modificari vor fi amendati cei care folosesc cu mâinile telefonul sau alte dispozitive cu funcţii foto, video şi de înregistrare. Prima formă a proiectului de lege a fost prezentată în iarnă, a trecut prin dezbateri publice și prin câteva modificări iar acum urmează să fie transpusă într-un act normativ pentru modificarea Codului Rutier. Practic, de la o amendă de 290 de lei, sancțiunea crește la 1300 de lei plus 6 puncte de penalizare și se poate ajunge la reținerea permisului de conducere, dacă șoferul vorbește la telefon și în același timp mai face o manevră neregulamentară, spune comisarul șef Cristian Andrieș, de la Direcția Rutieră. Interzicerea telefonului mobil la volan este o măsură care se aplică de mai mult timp în unele state europene, pentru că în urma studiilor, s-a constatat că șoferul este mult mai atent la convorbirea telefonică decât la drum.

 

ZIUA PORTILOR DESCHISE LA ADAPOSTUL CAINILOR FARA STAPAN

Centrul de Întreținere și Adăpost a Câinilor Fără Stăpân din Cluj își deschide miercuri, 14 august, porțile pentru iubitorii de animale. Adăpostul se află pe strada Bobâlnei nr. 65 și va fi deschis publicului între orele 7.00 și 21.00. Vizitatorii vor putea interacționa cu cele 330 de animalele din centru și vor putea adopta căței. Pentru adopție, solicitanții trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, adeverința de venit și actele de spațiu. Pentru a încuraja adopția de câini din centru, organizatorii vor oferi cadouri constând în hrană și accesorii pentru cățelul adoptat în ziua evenimentului.

 

CONCERT IN DESCHIDEREA STAGIUNII OPEREI

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca își întâmpină publicul în deschiderea Stagiunii 100, printr-o gală extraordinară în aer liber: LA OPERĂ 2019 – Concertul de prezentare a Stagiunii 2019 – 2020. Sâmbătă, 31 august 2019, de la ora 20:00, Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca va pulsa în primele acorduri ale noului sezon liric, oferindu-le spectatorilor strălucirea unui nou eveniment sub clar de lună. Alături de farmecul cadrului inedit, emoția concertul este întregită de deschiderea festivă a Stagiunii Centenare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, documentată ca primă instituție lirică înființată în țara noastră, în anul 1920. Programul serii include momente orchestrale, solistice, de ansamblu și corale din titlurile operistice regăsite în repertoriul noii stagiuni. O tradiție muzicală unică în țară, ce reunește și încântă publicul în inima orașului, în debutul fiecărei stagiuni, Concertul LA OPERĂ se află la cea de-a cincea sa ediție, impresionând an de an prin concerte montate în aer liber, în fața a mii de spectatori dornici să resimtă armonia vibrantă a operei. Asemeni edițiilor sale anterioare, La Operă 2019 oferă acces liber publicului larg, din dorința de a împărtăși tuturor bucuria și farmecul muzicii.