13 AUGUST

ANUL SCOALR INCEPE DIFERENTIAT IN 14 SEPTEMBRIE

În 14 septembrie va începe anul școlar diferențiat în funcție de situația epidemiologică, a anunțat ieri, premierul Ludovic Orban, în timpul prezentării raportului privind gestionarea pandemiei. Toate școlile trebuie pregătite cu dezinfectanți, iar acolo unde cursurile încep normal este obligatorie purtarea măștii în clase. Premierul Ludovic Orban a mai precizat că a alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor. În județul Cluj vor începe școala în 14 septembrie, peste 90 mii de elevi. În aproximativ jumătate dintre școli, majoritatea din mediul rural, cursurile se vor derula față în față. În alte 109 unități de învățământ se va adopta modelul hibrid alternativ: câte o săptămână jumătate dintre elevi vor fi prezenți la școală, iar cealaltă jumătate vor urmări lecțiile online de acasă. De asemenea, toți elevii din ciclul primar și din anii terminali, a 8-a și a 12-a, vor veni la școală intregral.

MODERNIZAREA STRAZII FERDINAND

Modernizarea străzii Regele Ferdinand și a zonelor adiacente va fi finalizată în întregime până luna viitoare. Lucrările au fost încheiate pe străzile Emile Zola și pe Sextil Pușcariu, două dintre arterele prinse la „pachet” cu strada Ferdinand. Modernizarea str Emile Zola presupune doitarea acesteia cu bănci, flancate de copaci, dotate cu încărcătoare Wi-Fi. Tronsoanele 1 și 3 ale străzii Tipografiei lucrările sunt la 90%, la scuarul CEC mai puțin de două treimi sunt gata, respectiv 60%, dar și acestea ar urma să se încheie în septembrie. Modernizarea ar putea reda străzii caracterul comercial, așa cum era în urmă cu aproximativ 15-20 de ani, înainte de apariția mall-urilor, a explicat viceprimarul Dan Tarcea. Valoarea lucrărilor la strada Regele Ferdinand și la cele adiacente, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei, tronsoanele 1 și 3, ajunge la peste 18 milioane de lei, din care majoritatea sunt bani europeni.

LUCRARI STR SOMESULUI – FLORESTI

Lucrările de lărgire a unei porțiuni din strada Someșului din localitatea Florești sunt în plină desfășurare. Strada este modernizată, urmând ca de la intersecția cu Avram Iancu și până la joncțiunea cu străzile Horea și Stadionului să aibă două benzi de intrare și două de ieșire, potrivit primarului comunei Florești, Horia Șulea. Acestea vor fi delimitate de un scuar spațiu verde. Pe partea dreaptă a străzii Someșului, cu intrare de pe Avram Iancu, va fi amenajată o parcare și o bandă dedicată autobuzelor. De asemenea, vor fi amenajate trotuare pe ambele sensuri și toate rețelele vor fi introduse în subteran. Semafoarele și trecerea de pietoni vor fi sistematizate și relocate.

„AMBULANTA PENTRU MONUMENTE”

Proiectul românesc „Ambulanța pentru monumente”, câștigător al Premiului European pentru Patrimoniu / Premiului Europa Nostra 2020 se află acum în competiția europeană „Public Choice Award”. Puteți vota până în 1 septembrie. Eugen Vaida, fondator al „Ambulanței pentru monumente” a explicat la radio EBS Radio despre salvarea patrimoniului construit românesc cu ajutorul voluntarilor. El spune că tot mai multe persoane, autorități și comunități au devenit interesate de salvarea clădirilor în stare de degradare. „Lucrăm cu materiale locale, cu meșteri din zonă, tocmai pentru că acest farmec al monumentelor s-a pierdut”, a spus Eugen Vaida. „Ambulanța pentru monumente” primește numeroase solicitări de intervenție și a încurajat comunitățile să ia atitudine pentru salvarea patrimoniului local. Cei care fac parte din proiectul „Ambulanța pentru monumente”, care e desfășurat de mai multe organizații guvernamentale, sunt pregătiți să ajute.