13 ianuarie

DE ASTAZI INCEPE SCOALA
Copiii înscrişi la grădiniţă şi elevii din învăţământul preuniversitar se întorc de astăzi la cursuri, după trei săptămâni de vacanţă.
De astăzi începe şi cel de-al doilea semestru, care va avea 20 de săptămâni, cel mai lung din istoria recentă a învăţământului. Următoarea vacanţă este cea de primăvară, care va avea loc în perioada 4-21 aprilie. Până atunci însă elevii vor mai beneficia de o zi liberă, cu ocazia celebrării Principatelor Române, care este sărbătorită pe 24 ianuarie.

PROGRAMELE MIJLOACELOR DE TRANSPORT IN COMUN VOR FI SUPLIMENTATE
Programele mijloacelor de transport în comun vor fi suplimentate începând de astăzi ca urmare a reluării activităţii în unităţile economice, şcolare şi universitare.
Pentru detalii legate de orarul fiecărui mijloc de transport puteţi să consultaţi site-ul ctpcj.ro.

NOUL SEDIU AL ACADEMIEI DE MUZICA VA FI CONSTRUIT IN MANASTUR
Noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” va fi amenajat pe str. Bucium, din cartierul Mănăştur, în locul în care ar fi trebuit să fie construit viitorul Spital Judeţean de Urgenţă.
Proiectul prevede amenajarea unei săli de concerte, cu o capacitate de 850 de locuri şi a unui campus universitar cu o suprafaţă de două hectare, care va include un cămin pentru studenţi, săli pentru desfăşurarea cursurilor şi săli de studiu muzical. Întreg proiectul are o valoare de aproximativ 37 de milioane de euro, finanţarea fiind susţinută de Ministerul Dezvoltării, în timp ce Academia de Muzică va oferi 2 milioane de euro. Licitaţia pentru realizarea obiectivului va fi lansată în această săptămână. Precizăm că la acest moment Academia de Muzică „Gheorghe Dima” este singura universitate din ţară care nu are sediu propriu, activitatea universitară desfăşurându-se în mai multe spaţii ale Bisericii Greco-Catolice, ce trebuie să fie eliberate până în 2023.

SAPTE STATII DE CLORINARE A APEI POTABILE IN JUDETUL CLUJ
O staţie de clorinare a apei potabile urmează să fie construită în comuna Geaca, după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a semnat o autorizaţie în acest sens.
Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează amplasarea a şapte staţii de clorinare a apei potabile pe coloana de distribuţie de pe teritoriul judeţului. Proiectul are o valoare de aproximativ 2 milioane de lei şi este susţinut din Fondul de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare, constituit de Compania de Apă Someş în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Lucrările de execuţie din comuna Geaca urmează să înceapă la finalul acestei luni, în funcţie de condiţiile meteorologice.

APROAPE 7000 DE COPII S-AU NASCUT IN 2019 LA CLUJ-NAPOCA
Aproape 7000 de copii s-au născut anul trecut în Cluj-Napoca, majoritatea de sex feminin, potrivit datelor publicate de către Primăria locală.
Cele mai folosite nume de băieţi au fost Andrei, Alexandru şi Matei, iar în cazul fetelor Maria, Sofia şi Ana. De asemenea, faţă de 2018, au fost premiate cu 47 mai puţine cupluri care au aniversat 50 de ani de căsătorie, iar numărul divorţurilor a crescut de la 68 la 78. În ceea ce priveşte decesele acestea au scăzut de la mai bine de 4900 la aproape 4700.