13 iulie

REZULTATELE DE LA BAC ÎN CLUJ

Rata de promovabilitate a absolvenţilor care au susţinut examenul maturităţii este de 83,32%, doi elevi obţinând media 10 curat. Aceştia sunt Raul Oltean de la Colegiul Naţional George Bariţiu şi Radu Andreescu de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

Potrivit rezultatelor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, aproape o treime dintre cei promovaţi au obţinut note peste 9, în timp ce un număr aproximativ egal a avut medii cuprinse între 8 şi 9.

La nivelul întregului judeţ sunt 19 şcoli care au avut promovabilitate de 100%, în timp ce la doar 5 unităţi de învăţământ media de promovabilitate este de sub 40%. Rezultatul este cu un procent mai mare faţă de cel obţinut anul trecut şi cu peste 15% peste media pe ţară. Dacă s-ar lua în calcul doar elevii din promoţia actuală, rata de promovabilitate pe judeţul Cluj ar fi de 88,6%.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că, spre deosebire de anii trecuţi, nu mai există nici un liceu cu promovabilitate zero, cel mai mic procent fiind de 24%, înregistrat la Liceul Tehnologic din Dej.

Cele mai multe note de 10 au fost obţinute la proba la alegere: 239 şi la matematică sau istorie: 237, în timp ce la limba română au fost doar douăsprezece note de 10.

Clujul este singurul judeţ care a obţinut o promovabilitate la BACALAUREAT de peste 80%..

Sursa: radiocluj.ro

CIȘMELE STRADALE ÎN ZILE CANICULARE

Pe cele mai circulate artere din Cluj-Napoca vor fi amplasate în aceste zile cişmele stradale cu apă potabilă. Acestea pot fi găsite în piețele centrale Lucian Blaga, Unirii, Avram Iancu și Mihai Viteazu, B-dul Eroilor, dar și în stațiile de transport public din zonele Minerva şi strada Memorandumului.

Primăria recomandă clujenilor să evite ieșirea din casă în perioadele cu temperaturi ridicate, şi să consume zilnic minim 2 litri de lichide – apă plată, ceai sau sucuri naturale. Persoanelor vârstnice li se recomandă să stea în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11 şi 16. În perioada caniculei, Primăria va aproviziona cu apă îmbuteliată punctele de prim ajutor organizate în farmacii.

Sursa: radiocluj.ro

AEROPORTUL CLUJEAN AVRAM IANCU RAMANE IN TOP
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a înregistrat în primul semestru din 2016 un trafic de peste 753 de mii de pasageri, cu 12% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează eforturilor făcute de aeroport pentru atragerea de noi companii, introducerea de noi destinații și creșterea numărului de frecvențe. Comparativ cu semestrul I din 2015, în primele 6 luni din acest an s-a înregistrat o creștere de 27% la transportul de marfă și 14 % la numărul de mișcări aeronave de pe aeroportul clujean. În 2016, de pe Aeroportul Internațional Cluj se operează zboruri spre 37 de destinații și 9 curse charter. Prin rezultatele obținute, aeroportul clujean își consolidează poziția de primul aeroport regional al țării și al doilea ca importanță din România, după Aeroportul din București.

Sursa:ziuadecj.ro

EVENIMENTUL OMAGIU GEORGE ENESCU

Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna organizează, în perioada 1-14 august, festivalul-școală Academia Sighișoara – Omagiu George Enescu. La eveniment participă şi cvartetul de coarde Arcadia din Cluj-Napoca. Primele cinci concerte din acest an ale academiei se vor derula sub titulatura “Enescu în Europa” și vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu şi a contemporanilor lui, în Elveția, Austria, Franţa și România.

Sursa:ziuadecj.ro