13 NOIEMBRIE

ABONAMENTE CTP SPECIALE

Eliberarea abonamentelor pentru persoanele care beneficiază de gratuitate pe toate liniiile la Transportul Metropolitan Public în comun, conform legii 118/1990, 189/2000 și a OUG 214/1999 care includ categoriile strămutați, refugiați, deportați și deținuți politic și pentru persoanele cu dizabilități, se desfășoară din 15 noiembrie până în 15 ianuarie 2019. Cetățenii care fac parte din categoria strămutați, refugiați, deportați și deținuți politic, pot să își elibereze abonamentele în cartierele Mărăști, Gheorgheni, Zorilor, Mănăștur, Dâmbu Rotund, Iris și Centru, unde trebuie să prezinte cartea de identitate, ultimul abonament, o fotografie, decizia de la Casa Județeană de Pensii Cluj și două copii după ultimul cupon de pensii. Cei care nu au avut abonament sunt rugați să se prezinte la sediul Companiei de Transport Public de pe B-dul 21 decembrie 1989 79A. Totodată, persoanele cu dizabilități trrebuie să se prezinte la biroul de abonamente OPERA – din piața Ștefan Cel Mare nr. 17-18, iar pentru eliberarea abonamentelor trebuie să prezinte cartea de identitate, ultimul abonament și o fotografie.

BUGETARE PARTICIPATIVA – VOT FINAL

Etapa de vot final din cadrul procesului de bugetare participativă se încheie duminică, 18 noiembrie. Persoanele care doresc să voteze până la această dată pot să o facă online, pe platforma bugetareparticipativa.ro sau pentru cei care nu au acces la internet, pot să voteze în zilele lucrătoare, la Casino în Parcul Central, între orele 13 și 17. Fiecare persoană care locuiește, muncește sau studiază în municipiul Cluj-Napoca pot să acorde 1 vot pentru unul dintre proiectele aflate în cele 6 domenii disponibile: alei, trotuare și zone pietonale, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, infrastructură educațională și culturală, precum și orașul digital. Cei care doresc să voteze trebuie să se afle pe raza municipiului Cluj-Napoca, pentru a putea alege proiectul dorit. Reamintim că după închierea etapei finale de vot, vor fi selectate 15 proiecte, în funcție de numărul de voturi, care urmează să fie implementate începând cu anul 2019.

PROGRAM DE PREVENTIE A DIABETULUI ZAHARAT

Asociația Medicover lansează astăzi programul de prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, intitulat „În cerc” adresat copiiilor. Obiectivul programului este de a conștientiza riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la copii și de a urmări îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, printr-o nutriție adecvată și o activitate fizică susținută. La proiect vor participa 43 de școli clujene pe o perioadă de trei ani. Aproximativ 12.000 de copiii din România vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, iar 3000 dintre aceștia care prezintă riscuri, vor beneficia de o asistență individuală integrată. Programul „Încerc” a fost implementat pentru prima dată în Polonia, sub denumirea „PoZdro”.