13 septembrie

ELEVII CU DEFICIENTI DE VEDERE DIN 7 SCOLI VOR INVATA ISTORIA DIGITAL
Elevii din 7 şcoli speciale pentru deficienţi de vedere din ţară, inclusiv din municipiul Cluj-Napoca, vor putea învăţa istoria în format digital, interactic şi senzorial prin proiectul „Istoria prin sunet şi atingere” creat de Asociaţia Tandem. Acesta are o valoare de 47.000 de euro şi îi vizează şi pe elevii cu deficienţe de vedere înscrişi în învăţământul de masă. Materialele alternative educaţionale au fost create de specialişti de la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa, împreună cu 12 profesori din ţară şi cu 12 elevi cu deficienţi de vedere. Asociaţia Tandem este o organizaţie non guvernamentală care are scopul de a identifica şi promova interesele comunitare.

GHIOZDANE SI RECHIZITE PENTRU ELEVII DIN FAMILII CU VENITURI SCAZUTE
Elevii aflaţi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au primit din partea instituţiei locale ghiozdane şi rechizite cu prilejul începerii noului an şcolar. Astfel, au fost donate 500 de ghiozdane, dintre care 100 sunt echipate pentru clasele 0 şi 1. Programul are o valoare totală de 50.000 de lei şi vine în sprijinul copiiilor care provin din familii cu venituri scăzute şi care au o situaţie familială excepţională.

PESTE 200 DE FERMIERI PARTICIPA LA ZILELE RECOLTELOR
Peste 200 de fermieri alături de artizani şi producători vor participa mâine la ediţia sărbătorii de toamnă Zilele Recoltei. Evenimentul va avea loc până în 16 septembrie pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. De asemenea vor fi organizate spectacole folcorice susţinute şi evenimente speciale dedicatecopiiilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că organizarea acestui eveniment este un mod de a veni în ajutorul celor care doresc să se aprovizioneze pentru iarnă şi un sprijin acordat producătorilor de a-şi desface produsele.

LUCRARI DE INTRETINERE
Lucrările de întreţinere curentă şi periodică a drumului judeţean 109V pe tronsonul Pădureni-Satu Lung au fost demarate. Acestea fac parte din programul anual de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi constau în reciclare în situ, aşternerea unui strat de balast şi aşternerea de covor asfaltic. Sectorul vizat are o lungime de 7 km. Reamintim că drumul judeţean 109V asigură legătura directă cu zona metropolitană pe direcţia Chinteni – Cluj-Napoca.

11 PROIECTE DEPUSE PENTRU CONCURSUL PENTRU STR. M. KOGALNICEANU
11 proiecte au fost depuse pentru concursul realizat de Ordinul Arhitecţilor din România cu privire la modernizarea străzii M. Kogălniceanu şi a străzilor adiacente. Miza concursului constă în formularea unei soluții arhitectural-urbanistice contemporane de transformare a străzii Kogălniceanu într-un spațiu public de bună calitate, sigur, confortabil și adaptabil. Proiectele depuse urmează să se anonimizeze şi să intre în analiza juriului, iar câştigătorul va fi anunţat în 17 septembrie. Premiul întâi are o valoare de 755.000 euro, premiul 2 60.000 lei, iar premiul 3 30.000 de lei.

TURNUL POMPIERILOR URMEAZA SA FIE REABILITAT
Turnul Pompierilor urmează să fie reabilitat, după ce Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat un concurs de soluţii, unde proiectul a ieşit câştigător în luna februarie a anului 2017. Consilierii locali au aprobat ieri indicatorii tehnico-economici, motivul fiind includerea sa pe lista obiectivelor clujene finanţate prin fonduri europene. Investiţia are o valoare totală de 10,2 mil de lei şi o durată de execuţie estimată la 26 de luni. Lucrările vizează restaurarea porţiunilor patrimoniale ale imobilului, se vor adăuga lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare şi camere de supraveghere. În locul piramidei de sticlă se vor realiza două nivele, cu o vedere panoramică de 360 grade. Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 şi face parte din a doua incintă medievală de apărare a oraşului. A fost folosită de pompieri pentru supravegherea oraşului, şi a găzuit muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcţionează.