14 august

SISTEM AUTOMATIZAT DE IRIGAȚII ÎN PARCUL CENTRAL „SIMION BĂRNUȚIU”
Lucrările de instalare a noului sistem automatizat de irigații din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, care au fost realizate de compania Eco Garden Construct, au ajuns în această săptămână la final.
Potrivit primarului Emil Boc, captarea și aducțiunea apei se fac din albia râului Someșul Mic, iar sistemul este prevăzut cu o stație meteo, un smart conector, un mecanism antivandalism și cu senzori speciali meniți să sisteze irigarea pe vreme de ploaie sau când solul este saturat. Instalația va putea fi utilizată și de la distanță, prin intermediul rețelei Wi-fi, care va permite personalului din serviciul local de Spații verzi să aleagă metoda de udare în funcție de vegetația existentă – putând fi folosite aspersiunea sau picurarea, și să programeze automat întregul sistem astfel încât să fie realizată o irigare uniformă. Zona din Parcul Central care va fi irigată are o suprafață de peste 87.000 mp și a fost împărțită în 78 de sectoare de udare. Investiția totală depășește un mil de lei, fără TVA.

INSTALAȚIE DE SEMAFORIZARE PE STR. TRAIAN VUIA
Zona penultimei stații a autobuzului cu nr. 8, de pe str. Traian Vuia, a fost prevăzută de ieri cu o instalație de semaforizare a trecerii de pietoni, ce poate fi folosită prin acționarea butoanelor.
Autoritățile locale atrag atenția conducătorilor auto și celorlalți participanți la trafic să circule cu prudență și să respecte cu atenție noile măsuri de circulație.

AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE LA TERENUL CARE ÎNCONJOARĂ LACUL I GHEORGHENI
Primăria Cluj-Napoca a anunțat la începutul acestei săptămâni demararea lucrărilor de amenajare a terenului din jurul Lacului I, amplasat în cartierul Gheorgheni, dat fiind faptul că a fost deja parcursă procedura juridică ce permite începerea unor intervenții de modernizare într-o zonă acoperită în cea mai mare parte de terenuri proprietate privată.
Principalele modificări aduse sunt realizarea unei piste de biciclete care să facă legătura cu cea existentă, amenajarea unei zone adiacente de promenadă – începând de la str. Între Lacuri, schimbarea sistemului de iluminat public, dotarea cu mobilier urban modern și amenajarea a 1600 de mp de spațiu verde. Proiectul mai include modernizarea căilor de acces dinspre str. T. Mihali și str. Între Lacuri, valoarea totală a investiției ridicându-se la 2,57 de mil de lei, fără taxa pe valoare adăugată.

LICITAȚIA PRIVIND MODERNIZAREA MALURILOR SOMEȘULUI A FOST LANSATĂ
Autoritățile locale au lansat licitaţia publică privind proiectul de revitalizare a malurilor Someşului, în zonele Parcul Armătura şi Sala Sporturilor.
Serviciile de consulanță și management, care fac obiectul contractului, au o valoare de 240.000 de lei și vor fi suportate din fonduri europene. Documentul precizează că 40% din punctaj este oferit pentru componenta financiară (preţul cel mai scăzut), iar 60% pentru componenta tehnică ( ce include experienţa a 4 experți-cheie: un manager de proiect, un expert în achiziții, unul în financiar, respectiv un specialist în domeniul tehnic). Reamintim că master-planul de regenerare urbană a malurilor Someșului aparține firmei de arhitectură Practica, ce este câștigătoarea concursului de soluții organizat de primărie împreună cu Ordinul Arhitecților din Transilvania. În concret, parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian va deveni o zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente, iar pe malurile Someşului vor fi amenajate gradene şi pontoane – cu acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Str. Muzicescu va fi și ea transformată într-o zonă pietonală și pentru bicicliști. Parcul Armătura va fi regândit după un concept de loisir pentru cetățeni, spre str. Nădășel va fi construit un pod, iar malurile pârâului Nadăș vor fi reamenajate.