14 februarie

APLICATIE MOBILA GRATUITA CARE CONTORIZEAZA CUMPARATURILE
O aplicație mobilă gratuită care contorizează plățile făcute în magazin, pe internet și retragerile din ATM-uri a fost lansată de către o echipă de it-iști din Cluj-Napoca. Aceasta este intitulată „Mony” și funcționează pe telefoanele cu sistem de operare Android, care au activat serviciul SMS alert al băncii la care sunt înscriși utilizatorii. Aplicația oferă un raport lunar, cheltuielile fiind împărțite pe categorii, astfel încât cei care vor folosi aplicația să afle pe ce anume au cheltuit banii și unde. Reamintim că pentru activarea sistemului SMS alert, al băncii cu care utilizatorul lucrează, este percepută o taxă de aprox. 5 lei.

SISTEM DE PREVENIRE AL ABANDONULUI SCOLAR, DEZVOLTAT IN PREMIERA LA CLUJ-NAPOCA
Un sistem de identificare a elevilor care abandonează școala a fost implementat în premieră de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Acesta funcționează prin suprapunerea CNP-urilor elevilor din anul școlar anterior cu cele ale elevilor din anul în curs, iar dacă sunt identificate probleme, inspectoratul Școlar va trimite o înștiințare către primăriile din localitățile la care au fost depistate cazurile, acestea din urmă fiind obligate să verifice situația. Scopul sistemului este de a preveni abandonul școlar în condițiile în care se poate interveni punctual prin reintegrarea copiilor în sistemul de învățământ. Directorul Inspectoratului Școlar, Valentin Cuibus, a declarat că cele mai multe cazuri de abandon sunt întâlnite în comunitățile rurale, majoritatea din motive financiare sau de însoțire a părinților în străinătate, situația cea mai dificilă fiind la tranziția dintre clasa a 8-a și a 9-a. Reamintim că la nivelul județului media abandonului școlar în 2018 a fost de 2,14%, în raport cu media națională care este de peste 18%.

CLUJ-NAPOCA, PE PRIMUL LOC LA NUMARUL DE PROIECTE DE AFACERI DEPUSE IN 2018
Municipiul Cluj-Napoca se află pe primul loc la numărul de proiecte de afaceri depuse în programul Start-Up Nation, ediția 2018-2019, cu un număr de 6424 de înscrieri, care reprezintă aproximativ 19% din totalul proiectelor depuse, potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. La nivel național în 2018 au fost depuse peste 33.000 de dosare, față de puțin peste 19.000 înregistrate în 2017. După municipiul Cluj-Napoca, topul a fost completat de Ploiești, Iași și Timișoara, cu peste 4000 de proiecte înscrise. Din totalul dosarelor, doar 10.000 vor fi finanțate cu sume de până la 200.000 de lei fiecare.

PLANTAREA DE ARBUSTI SI AMENAJARE SPATII VERZI
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a dat startul licitației privind achiziționarea a 21 de loturi de material dendrofloricol. Ofertele pot fi depuse până în 7 martie, valoarea estimată a achiziției fiind de aproape 6 mil de lei, fără TVA. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că de ieri au început și plantările celor 10.000 de butași pentru gardul viu, iar cei 800 de arbori rămași de anul trecut urmează să fie plantați în perioada următoare. Licitația în desfășurare prevede achiziționarea a 3000 de bucăți de arbori cu balot, care urmează să fie plantați începând cu toamna acestui an și până în primăvara 2020. Reamintim că la acest moment, patru parcuri din oraș urmează să fie modernizate, Parcul Ștefan Cel Mare, situat în spatele Teatrului Național, Parcul Farmec, care se află în cartierul Mărăști, Parcul Ion Luca Caragiale și Parcul 14 iulie, cu o valoare totală a costurilor de până la 90.000 de lei.