14 ianuarie

A ÎNCEPUT ŞCOALA
Elevii și copiii înscriși la grădiniță au reînceput de astăzi activitățile, după o perioadă de vacanță de trei săptămâni. Următoarea vacanță va fi cea intersemestrială, în perioada 2-10 februarie, urmată de vacanța de primăvară, din 20 aprilie până în 5 mai, potrivit calendarului aprobat de către Ministerul Educaţiei. De asemenea, aceștia vor mai beneficia și de o zi liberă legală, în 24 ianuarie, atunci când se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române.

SUTE DE INFECŢII SPITALICEŞTI, RAPORTATE ÎN JUDEŢUL CLUJ
Peste 700 de infecții spitalicești au fost raportate în Cluj, în primul trimestru al anului trecut, clasând astfel județul nostru pe locul patru după București, Iași şi Timisoara, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Instituția subliniază că numărul mic de infecții intraspitalicești raportate de către unele unități medicale, nu certifică faptul că infecțiile nosocomiale ar fi mai puțin prezente, însă cultura blamării nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor stabilite. Pe de alta parte, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat anul trecut că subraportarea infecțiilor, care este de 1,4% în România, față de Germania, cu 8%, reprezintă un fenomen la nivel național.

BURSE PENTRU ELEVII CLUJENI
Elevii clujeni, care obțin rezultate bune la învățătură, vor primii burse de până la 130 de lei, în funcție de performanțe, conform proiectului de hotărâre care urmează să fie discutat în ședința de mâine a primăriei. Astfel, vor fi acordate burse de performanță, în valoare de 130 de lei, burse de merit, de 100 de lei, burse de studiu de 85 de lei și burse de ajutor social, de 80 de lei. Totodată, primarul Emil Boc a declarat cu ocazia Galei de excelență „10 pentru Cluj”, care a avut loc la sfârșitul anului trecut, că un procent de 20% din impozitele și taxele locale urmează să fie investit în educație. Reamintim că în 2018 au fost acordate peste 30.000 de burse.