14 ianuarie

NU SUNT DRUMURI JUDEȚENE BLOCATE
Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu faptul că, în cursul dimineţii de astăzi, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene pe care traficul rutier să fie blocat, circulaţia desfășurându-se, pe mai multe sectoare de drum, în condiţii specifice sezonului rece. De asemenea, din cauza temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate în cursul nopții, mai multe drumuri judeţene au fost afectate de polei. În continuare, se acţionează cu utilaje și cu materiale antiderapante pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

ACHIZIȚIONAREA DE NOI ECHIPAMENTE MEDICALE
Consiliul Județean Cluj a achiziționat 33 de noi echipamente și aparaturi medicale de ultimă generație care au fost date în folosință în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, unitate medicală aflată în subordine. Valoarea echipamentelor cumpărate din bugetul propriu al forului administrativ județean este de peste 6.500.000 de lei. Fondurile Consiliului Județean au fost folosite pentru a dota Spitalul de Recuperare cu: două mese de operație, cinci defibrilatoare automate, un sistem de radioscopie, un aparat de terapie cu unde electromagnetice, un sistem computerizat de recuperare cardiacă, un ecocardiograf, două ecografe, un ecograf doppler color, două aparate EKG cu 12 canale, trei lămpi scialitice cu led, cinci monitoare pentru funcții vitale, o combină frigorifică UTS,un elevator, precum și cu o serie de echipamente necesare pentru buna funcționare a Laboratorului Explorări Cardiovasculare, a secției Neurologie 2 și a blocului alimentar.

EVENIMENTE DEDICATE ZILEI DE 15 IANUARIE
Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj vor marca ziua de 15 ianuarie, prilej cu care este celebrată Ziua Culturii Naționale, precum și ziua marelui poet național Mihai Eminescu, printr-o serie de evenimente special dedicate acestei zile.Cele trei muzee clujene care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea vor asigura mâine, acces gratuit la toate expozițiile și evenimentele pe care acestea le găzduiesc. De asemenea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va organiza, în Sala ,,Reduta”, începând cu ora 15.00, o întâlnire cu muzica și poezia românească. Manifestarea va include un moment folcloric, un recital de poezie și un program de romanțe. Tot mâine, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc deschiderea oficială a expoziției de grafică și sculptură a artiștilor Florentina și Alexandru Mihai. O altă instituție implicată în activitățile omagiale derulate miercuri, 15 ianuarie, este Teatrul de Păpuși ,,Puck”. Astfel, 12 actori ai Secției române vor susține recitaluri de poezie și proză din opera marelui poet, Mihai Eminescu, manifestările urmând să aibă loc în opt școli gimnaziale și licee din Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Dej și Gherla. Nu în ultimul rând, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj va organiza, pe lângă înscrierile gratuite de care publicul va beneficia în data de 15 ianuarie, și o serie de activități specifice, cu elevi și preșcolari, ce vor fi derulate atât la sediul central al instituției cât și la filialele de cartier, dar și la sediul Teatrului de Păpuși ,,Puck”.

CREȘTEREA BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în acest an este în valoare de 353.2 milioane de euro, mai mare cu 7,39% față de anul trecut. „Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație,sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân 2 direcții cheie: digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca.