14 martie

MUZEUL MEMORIAL “DAVID PRODAN”, INAUGURAT DE UBB
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai a inaugurat, ieri, Muzeul Memorial David Prodan. La evenimentul moderat de conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, au luat cuvântul acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, precum și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB responsabil de Administrație și patrimoniu.
Academicianul David Prodan a marcat fundamental scrisul istoric românesc, impunând standarde de excelență în acest domeniu, care a însemnat, în cazul său, mai mult decât o profesie.
Cu ocazia inaugurarii Muzeului Memorial David Prodan, UBB a lansat și o bursă dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria României şi a Transilvaniei.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE – JOI 15 MARTIE
Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă instituirea unor restricţii de circulaţie pentru ziua de mâine.
Astfel, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice desfășurate sub egida „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, între orele 10.00 – 12.00, circulația rutieră va fi restricționată secvenţial şi parţial pe banda numărul unu de circulaţie – B-dul Eroilor (pietonal) – Piaţa Unirii.
Deasemenea, între orele 13.00-15.30 se va dispune închiderea circulaţiei rutiere pe str. Avram Iancu şi str. Universităţii (dacă situaţia o impune).

FIGURI MARCANTE A CINEMATOGRAFIEI MAGHIARE, PREMIATE LA TIFF 2018
Doi autori de marcă ai cinematografiei maghiare, István Szabó şi Márta Mészáros, vor fi distinşi cu Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Renumitul cineast István Szabó a împlinit în februarie 80 de ani şi este primul regizor maghiar premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin.
Ziua Maghiară aduce la TIFF, în premieră în România, şi cel mai recent film regizat de Márta Mészáros. Aurora Boreală este întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este programat în perioada 25 mai – 3 iunie.