14 martie

APROAPE 8000 DE VOTURI INREGISTRATE PENTRU SPITALUL REGIONAL DE URGENTA
Aproape 8000 de voturi au fost înregistrate pentru proiectul privind construcția Spitalului Regional de Urgență, clasând astfel municipiul Cluj-Napoca pe primul loc în cadrul campaniei „Alege prioritățile orașului tău” organizată de Banca Mondială. Printre cele 10 proiecte care se desfășoară la nivelul orașului Cluj-Napoca, se află extinderea și modernizarea Aeroportului „Avram Iancu”, instituirea unui tren metropolitan, electrificarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Cluj-Episcopia Bihor, precum și construcția unui spital pediatric monobloc. Valoarea totală a proiectelor este de 1,5 miliarde de lei. La nivel național, au fost înregistrate peste 85.000 de voturi, obiectivul campaniei fiind identificarea unei viziuni comune de dezvoltare urbană între cetățeni și autoritățile publice. Clujenii pot să aleagă ordinea importanței proiectelor propuse în campanie până în 22 martie, urmând ca la final Banca Mondială să publice un raport ce va include prima viziune de dezvoltare urbană a țării.

LUCRARI DE REMEDIERE LA PARCAREA AEROPORTULUI INTERNATIONAL AVRAM IANCU
Lucrările de remediere la parcarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” au început, conform anunțului realizat de Consiliul Județean. Potrivit reprezentanților instituției, lucrările se desfășoară în conformitate cu obligațiile asociate de concesionar, termenul de finalizare fiind estimat în următoarele zile.

TESTE GRATUITE PENTRU DEPISTAREA HEPATITEI
10.000 de teste gratuite pentru depistarea hepatitei de tip C vor fi livrate către Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor”. Persoanele care se vor adresa instituției în următoarele 3 luni vor beneficia de evaluare și tratament asigurat. Totodată, potrivit instituției medicale, testul nu pune probleme asupra datelor de identificare a persoanelor care îl efectuează, iar în cazul în care vor rezulta analize pozitive, acestea vor fi investigate complet, existând posibilitatea de a începe tratamentul antiviral asigurat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Conform ultimelor statistici, România are cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatita C din Europa. Virusul se transmite prin contact direct cu sângele persoanei infectate, unele dintre căi fiind de la mamă la copil sau prin folosirea unor ustensile nesterilizate.