14 noiembrie

INVESTIȚII REALIZATE LA INSTITUTUL CLINIC DE UROLOGIE ȘI TRANSPLANT RENAL
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a achiziționat și dat în folosință o serie de echipamente medicale și aparatură de ultimă generație. Investiția a fost realizată din fonduri alocate, în acest scop, de Consiliul Județean. Astfel au fost achiziționate un turn de video endourologie de înaltă performanță, o linie de echipamente pentru testare ematologică și o centrifugă, patru aparate de dializă, o pompă de vacuum pentru un aparat de sterilizare, 20 de unități de aer condiționat, saltele noi, lenjerii și accesorii de pat. Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj are în îngrijire peste 8.000 de pacienți, dintre care mai mult de 1.900 sunt transplantați.

INCENDIILE POT FI EVITATE UȘOR
Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproximativ 40.000 de incendii de locuințe. În urma acestora circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite. Principalele cauze ale acestor incedii au fost coşurile de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile electrice defecte sau improvizate, mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, focul deschis, acţiunile intenţionate şi scăpările de gaze. Pentru a prevenii astfel de situații, E.ON România, Delgaz Grid şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor efectua, în perioada următoare, o campanie națională de informare a populației. Incendiile generate de scăpările de gaze pot fi prevenite ușor prin manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalaţiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie, cât de mică, la instalaţiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie făcută în mod corect, fără flacără şi, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor. De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe precum şi a detectoarelor de incendiu.

DEZBATERE PRIVIND REAMENAJAREA ZONEI CETĂȚUIE
Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Primăria Cluj-Napoca vă invită la o dezbatere publică privind proiectul de reamenajare a zonei Cetățuie. Întâlnirea va avea loc mâine, 15 noiembrie, cu începere de la ora 18.00, la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj. Centrul de Inovare și Imaginație Civică are ca scop încurajarea participarii clujenilor la viața orașului și promovarea discuțiilor privind proiectele de dezvoltare urbană.