14 septembrie

RESTRICTII DE CIRCULATIE
Restricţii de circulaţie sunt anunţate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu ocazia a două evenimente ce vor avea loc la acest sfârşit de săptămână. Astfel, cu ocazia Zilelor Recoltei care încep de astăzi şi durează până duminică, pe strada Pandurilor traficul va fi închis până în 17 septembrie la ora 6. Evenimentul are loc pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. De asemenea, cu ocazia desfăşurării meciului dintre CFR Cluj şi FCSB, care va avea loc duminică seara, circulaţia rutieră va fi restricţionată între orele 19-23 pe străzile E. Racoviţă, Gruia, C.A. Rosetti, 11 octombrie, Romulus Vuia, Mecanicilor, Rahovei şi pe strada Migdalului.

APROXIMATIV 35.000 DE VOLUNTARI SUNT ASTEPTATI LA ZIUA DE CURATENIE GLOBALA
Aproximativ 35.000 de voluntari clujeni sunt aşteptaţi mâine la Ziua de Curăţenie Globală, care se desfăşoară în 150 de ţări. Un element unic şi specific judeţului Cluj îl reprezintă faptul că acţiunea de colectare se va realiza în mod selectiv, pe două fracţii: reciclabile şi menajere. La nivel naţional, sunt aşteptaţi 1 milion de români să participe la acţiunea globală de ecologizare, care este organizată de mişcarea socială Let s Do It World. Obiectivul acesteia este de a mobiliza 5% din populaţia globului să conştientizeze importanţa resurselor naturale şi a deşeurilor generate.

FESTIVALUL STRADAL WONDERPUCK
Festivalul stradal WonderPuck are loc până duminică şi cuprinde o serie de evenimente dedicate copiiilor şi adolescenţilor. Principalele evenimente organizate sunt Parada Păpuşilor, pe Bulevardul Eroilor, spectacole pentru copii, în limba română, maghiară şi italiană şi ateliere pentru copii, care se desfăşoară în Piaţa Unirii, dar şi la Castelul de la Bonţida. Totodată, în Piaţa Muzeului vor avea loc o serie de spectacole destintate adolescenţilor, susţinute de diferite trupe din Cluj-Napoca, dar şi din Canada.

SOMATII EMISE PENTRU MASINILE ABANDONATE
Poliţia Locală a Municipiului Cluj-Napoca a emis anul acesta somaţii pentru 706 autovehicule cu aspect de maşină abandonată. 100 dintre acestea au fost ridicate pe cale administrativă, peste 300 au fost retrase de pe domeniul public de proprietari şi aproape 200 se află în procedură de lucru. Maşinile fără proprietar identificat, nu pot fi ridicate imediat, decât dacă reprezintă un risc pentru cetăţeni, însă sesizările pot fi transmise prin aplicaţia My Cluj, prin registratura primăriei şi prin dispeceratul Poliţiei Locale.

PESTE 2000 DE CANDITATI IN PRIMELE 3 ZILE DE ADMITERE LA UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI
Peste 2000 de candidaţi şi-au depus dosarele de înscriere în primele 3 zile de admitere la Universitatea Babeş-Bolyai. Cele mai căutate specializări au fost la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde s-au înscris peste 400 de candidaţi, urmată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Geografie. Pentru nivel master, cea mai căutată a fost Facultatea de Drept. Candidaţii au la dispoziţie 244 de programe de licenţă şi 222 programe de master.

COMISARI EUROPENI SI MINISTRUL AGRICULTURII LA CLUJ-NAPOCA
Comisarul european Phil Hogan, comisarul Corina Creţu şi ministrul agriculturii, Petre Daea, au participat astăzi la o discuţie pe tema „Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică” organizată la Facultatea de Studii Europene, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Aceştia iau parte şi la Zilele Recoltei, şi vor face vizita o podgorie de la Turda şi o fermă zootehnică de la Mociu, afaceri dezvoltate prin fonduri europene.

JUDETUL CLUJ PE PRIMUL LOC LA VOLUMUL DE LEMN TAIAT ILEGAL
Judeţul Cluj se află pe primul loc la volumul de lemn tăiat ilegal, în cele aproximativ 500 de cazuri identificate, cu o valoare a prejudiciului de 6,7 milioane de lei conform datelor făcute publice de organizaţia GreenPeace România.. La nivel naţional au fost înregistrate peste 12.000 de cazuri de tăieri ilegale, cu 32% faţă de anul 2016. Cele mai multe cazuri au fost identificate în judeţele Mureş, Braşov şi Olt. Valoarea totală prejudiciului înregistrat se ridică la peste 41,5 milioane de lei.