14 septembrie

ELEVII CLUJENI AU INCEPUT DE ASTAZI SCOALA
Elevii din întreaga țară vor începe de astăzi un nou an școlar în condiții speciale, cauzate de pandemia de coronavirus.
Potrivit ultimelor informații, în România vor funcționa după scenariul verde, ceea ce înseamnă prezența fizică în sala de clasă, puțin peste 12.000 de unități de învățământ, în timp ce aproape 5000 de școli au fost incluse în scenariul galben – adică orele de curs vor fi organizate într-o formă hibridă, cu jumătate dintre elevi la școală și jumătate online, prin rotație. Scenariul roșu, respectiv forma de învățământ exclusiv online, se va aplica doar pentru 262 de instituții. La nivelul județului Cluj, elevii din aproape 320 de școli vor participa fizic la cursuri, în timp ce în alte aproximativ 100  vor merge zi de zi la școală doar elevii claselor primare și cei din anii terminali, restul urmând să alterneze orele la școală cu cele online. Pentru ca anul școlar să înceapă în condiții optime, autoritățile județene au transformat în săli de clasă spații precum săli de sport, Centre de documentare și informare și cămine culturale. În 8 instituții însă, dată fiind situația epidemiologică, anul școlar va începe exclusiv online, până la remedierea situației.

CLUJ-NAPOCA ESTE FINALISTA PENTRU CAPITALA EUROPEANA A INOVARII
Municipiul Cluj-Napoca se află printre cele șase orașe din Uniune, care au intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală europeană a inovării 2020.
Alaturi de România concurează orașele Espoo din Finlanda, Helsingborg din Suedia, Leuven din Belgia, Valencia din Spania și capitala Austriei, Viena. Câștigătorul marelui premiu, în valoare de 1 mil de euro, va fi anunțat pe data de 24 septembrie, urmând ca ceilalți finalisti să primească, fiecare, câte 100.000 de euro. Banii obținuți vor putea fi utilizați pentru activitățile de inovare și pentru consolidarea capacității de conectare a persoanelor, sectorului public, mediului academic și a întreprinderilor. 

ENERGIA ELECTRICA DIN CATEVA LOCALITATI CLUJENE VA FI SISTATA
Societatea de distribuție a energiei electrice Transilvania Nord anunță sistarea alimentării cu energie electrică în 6 comune clujene și în localitatea Gherla.
Măsura se va aplica mâine, pe anumite porțiuni din localitatea Feleacu, intervalul orar programat fiind 9-15. Pentru miercuri, între orele 8 și 9 și între 15 și 16, este prevăzută întreruperea energiei electrice în anumite puncte din localitatea Vâlcele și din zona Valea Căpriorii, respectiv în localitățile Rediu, Aiton și Mărtinești. Tot miercuri, în intervalul 9-15, vor mai fi afectate de sistarea energiei punctele PTA DABLEROM, PTA PREMIER și PTA SERVICE VÂLCELE din localitatea Vâlcele și Zona Valea Căpriorii, pe str. Principală.

O NOUA BAZA SPORTIVA IN CARTIERUL MARASTI
Parcul „Aurel Vlaicu” de lângă sala Expo Transilvania din cartierul Mărăști va fi dotat cu o bază sportivă și de agrement asemănătoare celei construite în zona Gheorgheni.
În acest sens Consiliul local a aprobat în ședința de săptămâna trecută înscrierea în cartea funciară a terenului cu o suprafață de aproape 31.500 mp, iar în următoarea perioadă se are în vedere și organizarea unui concurs de soluții. Demersurile pentru amenajarea unor astfel de zone în municipiu au prezentat interes pentru municipalitate încă din 2016, când a fost inaugurată cea mai modernă bază sportivă din Cluj-Napoca, construită în cartierul Gheorgheni și dotată cu nocturne, terenuri sintetice pentru minifotbal, tenis, baschet, badminton și volei de plajă, spații pentru tenis de masă, piste de popice și o sală multifuncțională. Anul acesta a fost deasemenea semnat contactul pentru realizarea obiectivului de investiții: reabilitare bază sportivă și amenajare parc în zona „La Terenuri” din cartierul Mănăștur”. Și acest spațiu va cuprinde, printre altele: zone de recreere pentru toate vârstele, spații verzi, mobilier urban modern de ultimă generație, terenuri cu acces liber, funcțiuni de alimentație publică, sistem wi-fi gratuit, echipamente pentru exerciții fizice și alte aparate joacă.