15 februarie

ALOCATIILE MARITE DE LA 1 MARTIE
Alocațiile copiilor vor fi majorate de la 1 martie, după ce parlamentul a votat ieri un amendament al opoziției privind proiectul de buget pe 2019. Astfel, copiii până în doi ani vor primi suma de 300 de lei lunar, cu o sută mai mult față de situația actuală, iar copiii peste 2 ani vor avea o alocație lunară de 150 de lei, aproape dublu față de suma de 84 de lei care a fost inițial. Proiectul a avut 123 de voturi pentru și 119 împotrivă, sumele necesare pentru această majorare fiind luate prin creșterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%.

2 NOI ECHIPAMENTE MEDICALE LA SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE „LEON DANIELLO”
Contractele de achiziție publică privind două noi echipamente medicale de ultimă generație care urmează să fie furnizate către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” au fost semnate, potrivit Consiliului Județean. Instituția medicală va primi un ecograf digital Doppler, și un aparat de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon TLCO. În ceea ce privește ecograful digital, reprezentanții Consiliului Județean spun că acesta va fi folosit pentru investigarea afecțiunilor cardiace ale persoanelor cu boli pulmonare, dar și pentru depistarea cancerului bronhopulmonar, car e nu este depistabil prin bronhoscopie. De asemenea, aparatul de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon permite oferirea unui diagnostic, dar și o monitorizare pentru majoritatea bolilor pulmonare. Valoarea totală a investiției este de 292.000 lei.

NAPOCA DOGSHOW, CONCURS PENTRU CATEI LA SALA POLIVALENTA
Napoca DogShow, un concurs pentru căței cu program de dresaj canin oferit de 8 școli de dresaj din Transilvania, se desfășoară mâine, 16 februarie și duminică 17 februarie, la Sala Polivalentă. Pe durata programului vor fi organizate două expoziții de tip național și două de tip internațional, iar publicul va putea urmări programe de dresaj canin din domenii precum pază și apărare, dresaj de companie, căutare și salvare, terapie asistată sau dog dancing. La eveniment vor participa arbitrii din țară și din Italia, Bosnia și Herțegovina, Turcia și Cipru.

TAXI PENTRU CAINI IN CLUJ-NAPOCA
Un taxi special dedicat animalelor, intitulat Vet Taxi, și o platformă care are scopul de a veni în ajutorul clujenilor care au nevoie să găsească un medic veterinar pentru animalele lor, intitulată vetghidcluj.com, au fost înființate de un tânăr din Cluj-Napoca. Din profitul care va rezulta din serviciul de taxi, o parte va fi destinat adăposturilor de animale și o parte către oamenii care nu își pot permite să cumpere hrană pentru animalele lor. Elisei Nemeș, inițiatorul proiectelor a declarat că ideea de a înființa un taxi pentru animale, a venit pe fondul numeroaselor plângeri ale deținătorilor de animale, care sunt în cele mai multe cazuri refuzați de către taximetriști, atunci când doresc să își transporte animalul la medic.