15 ianuarie

ACTIVITATI ORGANIZATE PENTRU ZIUA POETULUI MIHAI EMINESCU
Ziua Culturii Naţionale, în care este omagiat şi poetul Mihai Eminescu, a fost marcată astăzi la Cluj-Napoca printr-un eveniment special ce a avut loc în mai multe puncte din oraş.
Ceremonia a început cu depunerea de coroane şi jerbe de flori în faţa statuii poetului şi a fost urmată de un spectacol liric susţinut în foaierul Teatrului Naţional, la care au participat artiştii instituţiei şi cei ai Operei Naţionale Române. Totodată, cele trei muzee care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea asigură pe tot parcursul zilei acces gratuit la expozițiile și evenimentele pe care le găzduiesc. La Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”, pe lângă activităţile speciale organizate, publicul va beneficia astăzi de înscrieri gratuite.

ABSOLVENTII UMF VOR PUTEA PROFESA SI IN ISRAEL
Absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca vor putea profesa de acum şi în Israel, după finalizarea rezidenţiatului.
Decizia vine după ce o echipă de experţi israelieni au efectuat o evaluare a instituţiei clujene anul trecut. În acest sens, precizăm că la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” sunt înscrişi în jur 140 de studenţi israelieni.

100 DE PLATFORME PENTRU COLECTAREA SELECTIVA VOR FI AMENAJATE IN ACEST AN
Încă 100 de platforme îngropate de colectare selectivă urmează să fie amplasate în acest an în Cluj-Napoca, amenajarea făcând parte dintr-un proiect care prevede achiziţionarea a 200 de astfel de puncte.
La acest moment în Cluj-Napoca funcţionează 90 de platforme îngropate pentru colectarea selectivă, 12 dintre ele fiind accesibile pe bază de cartelă. Valoarea proiectului, ce a fost semnat în toamna anului trecut, depăşeşte 10 milioane de lei.

10 AUTOBUZE VOR FI ACHIZITIONATE PENTRU TRANSPORTUL DE ELEVI
10 autobuze şcolare noi urmează să fie achiziţionate de către primăria locală, în urma unei propuneri depuse în cadrul procesului de bugetare participativă, ediţia 2017.
Proiectul din acest an presupune o alocare financiară de 4,8 milioane de lei şi urmează să fie dezbătut inclusiv cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

NUMAR RECORD DE TURISTI LA MUZEELE CLUJENE
Numărul turiştilor care au vizitat anul trecut muzeele clujene este în creştere, cel mai mulţi vizitatori, în număr de peste 74.000, fiind înregistraţi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Din totalul de turişti ai instituţiei, mai bine de 38.000 au vizitat Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia, în timp ce la Palatul Reduta au călcat pragul cu 2000 mai puţini vizitatori. Pe locul doi se situează Muzeul de Artă, care a înregistrat în jur de 70.000 de turişti, în timp Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea a fost vizitat de peste 17.000 de persoane.

LUCRARI DE REPARATII LA SPITALUL CLINIC DE URGENTA
Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă îi îndeamnă pe clujeni ca în următoarea perioadă să apeleze la serviciile medicale de urgenţă cu discernământ şi doar atunci când au cu adevărat nevoie, deoarece Unitatea de Primiri Urgenţe va intra în renovare până în 14 februarie.
Principalele reparaţii vor fi făcute în zona de triaj, la holurile de la parter şi etajul 1, în compartimentul pentru evaluarea şi tratamentul urgenţelor care nu necesită monitorizare şi în spaţiul destinat consultaţiilor ortopedice şi intervenţilor aseptice. Accesul pacienţilor se va face prin lateralul clădirii, în partea dinspre Clinica de Chirurgie Generală I.