15 mai

DOI ELEVI CLUJENI REPREZINTA ROMANIA LA NEW YORK
O echipă formată din trei elevi români, dintre care doi înscriși la Liceul de Informatică Tiberiu Popovici din Cluj-Napoca, vor reprezenta țara la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, după ce au trecut de etapa națională a concursului, care a fost organizată la București. Campionatul mondial va fi susținut în perioada 28-31 iulie la New York și este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de validare a competențelor de utilizare ale aplicațiilor Microsoft Office, din lume.

CLUJUL PE LISTA CELOR MAI DINAMICE SOLICITARI DE MEDIERE IN CONFLICTELE FINANCIAR-BANCARE
Clujul se situează în primele cinci județe din România, care au cea mai mare dinamică a solicitărilor de mediere în conflictele cu instituțiile financiar-bancare, cu excepția municipiului București care ocupă primul loc, dar care nu face parte din această categorie. Potrivit Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, 65% dintre cei care se adresează instituției provin din mediul urban. Cele mai solicitate cereri vizează creditele personale, doar 30% fiind reprezentate de creditele ipotecare. Centrului îi sunt solicitate păreri referitoare la rezolvarea problemelor, comisioane sau conversii de credit.

UN MARS AL TACERII ESTE ORGANIZAT ASTAZI
Un marș al tăcerii care este dedicat bicicliștilor ce sunt victime ale accidentelor rutiere este organizat astăzi la Cluj-Napoca. Marșul are loc în cadrul evenimentului organizat la nivel global, intitulat „Ride of silence” , care are loc în mai multe orașe de pe toate continentele. Potrivit echipei de organizare, întâlnirea participanților are loc la ora 19, în Piața Unirii, iar într-un interval de aproximativ o oră clujenii vor străbate zona centrală, pericentrală și cartierele Mărăști și Grigorescu. Totodată, cei care doresc să participe sunt rugați să poarte bluză sau cămașă de culoare albă. Reprezentanții echipei organizatoare au declarat că prin această inițiativă se dorește promovarea utilizării bicicletei, ca o componentă esențială a mobilității urbane durabile și o alternativă viabilă la transportul automobilistic, cel în comun sau la deplasarea pietonală.

SERVICIUL DE BIKE SHARING
Serviciul de bike sharing va emite noi carduri pe măsură ce vor fi extinse stațiile de biciclete existente, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, în condițiile discuției despre încetarea emiterii de permise pentru bicicletele amplasate în stațiile publice. Acesta a precizat că trebuie păstrat un echilibru între numărul de carduri existente, peste 15.000, și cele 500 de biciclete disponibile. În acest context menționăm că Primăria a lansat o licitație în ceea ce privește furnizarea de piese pentru întreținerea sistemului de bike-sharing, a cărei depunere de oferte s-a încheiat ieri. Potrivit datelor referitoare la anul trecut, sistemul de biciclete publice a înregistrat peste 180.000 de trasee și aproxiamtiv 8000 de utilizatori distincți.