15 septembrie

CTP SUPLIMENTEAZA MIJLOACELE DE TRANSPORT IN COMUN DIN CLUJ-NAPOCA
Compania de Transport Public Cluj-Napoca a anunțat suplimentarea mijloacelor de transport în comun cu aproximativ 30 de procente, ca urmare a începerii noului an școlar și a reluării activității în majoritatea unităților economice din municipiu.
Cele 12 trasee destinate transportului elevilor din clasele 0-a IV-a au fost suplimentate cu alte două rute noi, care leagă zonele Iris și Lombului de centru. Totodată linia 10E care deserveste cartierul Zorilor a fost prelungita din strada Observatorului pe strada Eugen Ionesco si Fagetului, la capatul liniei 40. Plecările spre cele 10 unități incluse în programul „Autobuze școlare” sunt programate la 7:10, iar întoarcerea acasă la ora 14. Elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de abonamente gratuite cu un numar de 120 calatorii pe luna, în timp ce copiii orfani sau cei care provin de la orfelinate primesc abonamente gratuite pe toate liniile. Și în acest an Primaria va subventiona transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fanatelor și Pata Rat pana in Cluj-Napoca, iar tinerii nedeplasabili cu dizabilități neuro motorii vor avea la dispoziție microbuze speciale. Mai multe detalii aflați dacă intrați pe site-ul ctp cj.ro.

ULTIMA ZI PENTRU DEPUNEREA CERERILOR DE AJUTOR PENTRU FERMIERII AFECTATI DE SECETA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile înființate în toamna anului 2019, care au fost afectate de seceta pedologică.
Documentul poate fi descărcat de pe site-ul propriu al instituției, iar după completare acesta trebuie depus fie în format fizic, la centrele județene sau locale ale APIA, pe raza cărora a fost depusă cererea unică de plată în Campania 2020, fie trimis prin fax sau e-mail. Potrivit instituției, beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care au cultivat toamna trecută: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă. Printre condițiile de eligibilitate se numără aceea că fermierii nu trebuie să se afle în reorganizare, lichidare sau faliment,la data depunerii cererii, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Schema de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă are un buget total de 850 de milioane de lei, bani care vor fi distribuiți către aproximativ 34.000 de persoane, respectiv pentru cca. 1,6 mil de hectare de pământ. Valoarea maximă a sprijinului acordat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar.

UN NOU GHID PENTRU COMBATEREA RISIPEI ALIMENTARE
Organizația Food Waste Combat România a lansat săptămâna trecută la Cluj-Napoca un nou ghid privind modalitățile de păstrare și consum a alimentelor, astfel încât să fie redusă semnificativ risipa de produse cumpărate în exces.
Documentul urmărește să răspundă la întrebări precum: Ce este risipa alimentară? Care sunt cauzele principale ale acesteia și cum putem evita pierderile iraționale? Astfel temele abordate vizează semnificația termenului de valabilitate, când trebuie sa depozităm alimentele în frigider, congelator sau cămară, la ce este bună etilena și cum funcționează strategia: planificare, porționare și depozitare. Ghidul subliniază importanța resturilor de mâncare și propune o serie de rețete practice în scopul prevenirii aruncarii alimentelor care pot fi totuși utilizate corect și rațional în bucătărie. Broșura electronică poate fi descărcată de pe site-ul foodwastecombat.com.

UBB A DECIS STRATEGIA PENTRU INCEPEREA NOULUI AN ACADEMIC
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cea mai veche instituție de învățământ superior din țară a decis începerea anului universitar 2020-2021 în variante mixte, adaptate fiecărei facultăți în parte, în funcție de specializare.
La baza alegerii scenariilor proprii au stat factori precum atingerea celor mai bune standarde academice, capacitatea de cazare a studenților în cămine, resursele administrative disponibile în ceea ce privește spațiul, specificul programelor și anii de studiu, experiența universității în privința gestionării perioadei pandemice și protecția orașului, având în vedere că UBB este și cea mai mare unitate de profil din România. Astfel, în 10 dintre cele 21 de facultăți a fost adoptat scenariul roșu, ceea ce înseamnă forma de învățământ exclusiv online. La restul, în funcție de specific, a fost combinată varianta online cu cea hibridă, astfel încât să se asigure în continuare calitatea și performanța academică.
Rectorul actual, Daniel David, a precizat că până în data de 25 septembrie va fi publicat Ghidul pentru derularea activităților academice online, realizat de specialiști în științele educației si in psihologie educațională, iar la începutul lunii octombrie va fi elaborat și un Manual detaliat pe baza acestui ghid.