16 iulie

S-A DAT STARTUL INSCRIERILOR LA UNIVERSITATILE DIN CLUJ-NAPOCA
Universitățile clujene au dat startul înscrierilor la programele de studiu existente pentru anul universitar 2019-2020. Cea mai veche instituție de învățământ superior din țară, respectiv Universitatea Babeș-Bolyai scoate anul acesta la concurs 4900 de locuri bugetate și 9400 în regim cu taxă pentru ciclul licență, respectiv 9500 de locuri la masterat. Totodată, Universitatea Tehnică oferă celor pasionați de tehnologie 5000 de locuri disponibile la nivel licență și peste 2700 pentru programele de masterat. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” oferă și în acest an posibilitatea înscrierii la una dintre cele două facultăți existente, și anume Facultatea de Interpretare Muzicală și Facultatea Teoretică, ce au printre specializări muzicologia, dirijatul sau compoziția. Pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară trebuie să știți că în acest an sunt scoase la concurs 1600 de locuri la nivel de licență pentru cele cinci facultăți. Referitor la cei care doresc să devină medici, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” pune la dispoziția tinerilor în jur de 900 de locuri disponibile pentru anul universitar în curs, în timp ce viitori artiști care se vor înscrie la Universitatea de Artă și Design au la dispoziție 10 specializări din care pot alege, pentru nivelul licență.

AU INCEPUT INSCRIERILE LA SESIUNEA DE TOAMNA A EXAMENULUI DE BACALAUREAT
Tot în această săptămână au început și înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care se va desfășura începând cu luna viitoare. Mai exact în 21 august va fi susținută prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, iar în 3 septembrie va avea loc ultima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Tot în 3 septembrie vor fi afișate și primele rezultate ale examenului, urmând ca pe 7 septembrie să fie publicate rezultatele finale. Potrivit Ministerului Educației Naționale înscrierile pentru sesiunea a doua a Bacalaureatului din acest an se vor încheia vineri.

ABONAMENTELE PE HARTIE VOR FI INLOCUITE CU CARDURI DE TIP CONTACTLESS
Abonamentele la mijloacele de transport în comun pe format de hârtie vor fi înlocuite începând cu 1 septembrie cu carduri digitale nominale de tip contactless. Așadar clujenii pot să își achiziționeze începând de astăzi, cardurile nominale disponibile la Centrele de vânzare din oraș. Potrivit Companiei de Transport Public prezentarea la centrele de vânzare carduri este necesară o singură dată, după care fiecare persoană poate să își încarce cardul folosindu-se de unul dintre cele 61 de automate amplasate în stațiile mijloacelor de transport. Totodată, precizăm că instituția este în curs de stabilire a unor amplasamente suplimentare de eliberare a cardurilor de transport.