16 octombrie

NOI MASURI PRIVIND PANDEMIA DE CORONAVIRUS LA NIVEL DE CLUJ
Comitetul pentru Situații de Urgență din Cluj a decis ieri interzicerea grupurilor pietonale în spațiul public, formate din peste șase persoane dacă acestea nu sunt parte a unei familii.
Măsura se aplică pe teritoriul întregului județ, iar pentru a se dovedi eficientă autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, indiferent de zonă sau de rata de incidență a infectării cu noul coronavirus. Localitățile clujene în care procentul de răspândire a virusului COVID-19 a depășit pragul de 3 la miia de locuitori și în care, implicit, masca a devenit obligatorie, sunt Câțcău, care avea ieri o rată de infectare de 7,55, Sic, cu un procent de 4,36 la miia de locuitori, respectiv Gherla cu 4,27. Prefectul Mircea Abrudean a atras atenția persoanelor care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca despre faptul că din cauza creșterii exponențiale a numărului de cazuri de SARS-COV-2, există posibilitatea ca, nu într-un timp foarte lung, și municipiul să depășească pragul stabilit de lege, anume 3 infectări înregistrate la miia de locuitori, situație care va impune noi restricții. Cetățenii sunt rugați să renunțe la orice vizită la prieteni și cunoștințe și să nu participe la întâlniri care presupun contact fizic.

RESTAURANTELE, CAFENELELE, SALILE DE SPACOL SI CINEMA SE REDESCHID IN CONDITII DE SIGURANTA
Restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol și de cinema din Cluj-Napoca se redeschid, de astăzi, și vor funcționa la o capacitate de 30%, în condițiile prevăzute, la nivel național, pentru localitățile a căror incidență de infectare cu virusul SARS-COV-2 se situează între 1,5 și 3 cazuri la miia de locuitori.
Totuși, localurile nu vor putea organiza evenimente cu grupuri de persoane, iar dacă procentul de 3 infectări la miia de locuitori va fi depășit, spațiile publice amintite vor fi automat închise. Prefectul Mircea Abrudean a declarat că principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situație îl reprezintă neglijența cetățenilor față de măsurile de protecție impuse de autorități, un exemplu fiind reprezentat de str. Piezișă, situată în proximitatea campusurilor universitare, unde permanent organele abilitate efectuează verificări cu privire la respectarea regulilor stabilite. Reamintim că până ieri, Cluj-Napoca înregistra un procent de infectare de 2.18%.

SE MAI POT FACE PROPUNERI IN LEGATURA CU REGULAMENTUL DE FUNCTIONARE A TROTINETELOR PANA LUNI
Primăria locală a anunțat că persoanele interesate de conținutul Regulamentului de funcționare a trotinetelor electrice din oraș, ce pot fi închiriate prin aplicațiile electronice, mai pot trimite propuneri și sugestii în acest sens, până săptămâna viitoare, respectiv luni.
La dezbaterea publică organizată miercuri seară au fost propuse ca modificări: amenajarea unor locuri fixe pentru închirierea trotinetelor, evaluarea impactului pe care folosirea acestui tip de vehicule îl are asupra mediului și amplasarea unor indicatoare de circulație. Reamintim că regulamentul, așa cum este el structurat la ora actuală, include zonele interzise în care nu pot fi parcate trotinetele, obligațiile operatorilor, procedura de aprobare a amplasării trotinetelor în spațiile publice, respectiv faptele care constituie contravenție și sancțiunile aplicate lor pe fondul nerespectării acestor prevederi. Primarul Emil Boc a precizat că utilizarea trotinetelor electrice, instalate în Cluj-Napoca încă din iulie, va fi încurajată de municipalitate, dar reglementată, iar impactul de mediu al folosirii acestora va face obiectul unor analize viitoare ale administrației, ca parte a strategiei de reducere a emisiilor poluante. Mai multe detalii în acest sens găsiți dacă intrați pe site-ul primăriaclujnapoca.ro.

150 DE NOI LOCURI IN CRESELE CLUJENE
150 de noi locuri sunt disponibile din această săptămână în creșele din Cluj-Napoca, după finalizarea celor două instituții de profil: Creșa Cenușăreasa, amplasată pe str. Grigore Alexandrescu din cart. Mănăștur și creșa Martinel, situată pe str. Theodor Capidan din cart. Bună ziua.
Din cauza situației provocate de pandemia de coronavirus, cele două unități vor funcționa la o capacitate redusă, numărul total de locuri disponibile pentru utilizare fiind de 88. În ceea ce privește creșa din Mănăștur, aceasta poate primi doar 53 de copii, din capacitatea totală de 90 de locuri, și este dotată cu bucătărie proprie, parcare în subteran și la intrare, cabinet medical, centrală termică și o sală destinată activităților creative.Pe aceeași structură funcționează și creșa Martinel din cart. Bună ziua, care își poate însă deschide porțile pentru doar 35 de copii.