16 septembrie

ACȚIUNE DE DERATIZARE
Primăria Municipiului Cluj-Napoca va efectua, de astăzi și până în 10 octombrie, o acţiune de deratizare pe domeniul public. Acţiunea se va desfăşura în fiecare zi între orele 8.00 şi 16.00. În cazul în care nu va fi posibilă desfăşurarea acţiunii de deratizare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata acesteia se va decala.

Deratizarea va fi efectuată cu produsul BROMADIOLONE – special conceput pentru combaterea rozatoarelor. Acesta este avizat de Ministerul Sănătăţii, însă în caz de ingerare accidentală, antidotul este Vitamina K 1 ce se găseşte și la Spitalul de Urgenţe Cluj.

Pentru reducerea substanţială a populaţiei de şoareci şi şobolani, autoritățile anunță că deratizarea trebuie tratată în mod unitar, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat.

LUCRĂRI PE DJ 107P ȘI PE DJ 150
Lucrările recent demarate de Consiliul Județean Cluj pe drumul județean 107P Gilău – Someşul Rece – Mărişel – DN 1R au intrat în faza așternerii de covor asfaltic. Aceste lucrări vizează drumul județean 107P în totalitatea lui, pe o lungime de 41,9 kilometri.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj anunța așternerea de covor asflatic și pe drumul județean 150 Mociu – Frata – Viișoara, în primă fază pe un sector în lungime de 7,5 kilometri, apoi urmând să fie asfaltat un alt sector de drum, în lungime de 5,5 kilometri, inclusiv pe raza localității Frata. În ansamblu, lucrările de întreținere derulate de Consiliul Județean pe acest drum județean vizează un tronson cu o lungime de 39,7 kilometri.

ROMÂNII ȘI ITALIENII SUNT INTERESAȚI DE MAȘINILE ELECTRICE
Interesul faţă de maşinile electrice se situează la cotele cele mai înalte în România şi în Italia, unde 36% dintre respondenţii chestionaţi într-un studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID s-au pronunţat în favoarea mașinilor electrice. La polul opus, doar 13% dintre cehi si 16% dintre germanii participanţi la sondaj ar opta pentru un autovehicul cu propulsie electrică.

Printre motivele pentru care o maşină electrică nu constituie, în toate cazurile, prima optinue se numără preţul ridicat, densitatea încă redusă a staţiilor de încărcare şi problema autonomiei. Totuşi, argumentele împotriva maşinilor electrice sunt în scădere de la an la an.

Rezultatele fac parte din studiul “Trăind în Europa”, prin intermediu căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.