17 august

6 TRNSPLANTURI DE RINICHI IN CLUJ IN ULTIMA LUNA 

In ultima luna, in Cluj-napoca au avut loc mai multe transplanturi de organe. Acestea au fsot prevelate de la şapte pacienţi de catre Agenţia Naţională de Transplant, actiuni prin care au astfel salvat viaţa mai multor oameni din Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Viena sau Olanda. Au fost prelevate organe de la pacienți din Oradea, Piatra Neamţ, Deva, Baia-Mare şi de la doi pacienţi din Bucureşti. Este vorba despre rinichi, ficat, cornee, plămân și cord. Șase dintre rinichi au ajuns la pacienți din Cluj, iar de transplantul de cord a beneficiat un pacient din Târgu Mureș.

UBB RAMANE IN TOPUL INTERNATIONAL AL UNIVERSITATILOR

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) îşi menţine poziţia printre cele mai bune universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale de referinţă în mediul academic internaţional, ocupând cea mai înaltă poziție românească din Academic Ranking of World Universities 2018 – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor -, unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – in educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză. În clasamentul general dat publicității miercuri, UBB se situează în intervalul 601-700, din 1000 de universitati analizate, fiind urmată de Universitatea din București (UB), poziționată în intervalul 801-900

CONSCURSURI SI TABERE MESTESUGASESTI

Cinci elevi clujeni, câştigători ai locurilor I la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, au reprezentat județul în cadrul celei de a XXIII-a ediţii a fazei naționale a Olimpiadei, ce a avut loc în perioada 24 – 29 iulie, la Sibiu. Tot în contextul promovării meșteșugurilor din zona Clujului, Centrul Creației Populare a organizat în perioada 6 – 11 august a.c., la Baza de pregătire a Crucii Roșii de la Valea Ierii, o tabără de meșteșuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse școli din județ. Atelierele desfășurate cu acest prilej, sub îndrumarea meşterilor Daniela Katona și Izabela Bucur, au reprezentat o bună ocazie pentru acești copii de aprofundare a cunoștințelor despre meșteșugurile tradiționale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și împâslit lână.

FESTIVALUL WONDER PUCK – 14-16 SEPTEMBRIE

A doua ediţie a festivalul de teatru de păpuşi şi animaţie WonderPuck va avea loc în perioada 14-16 septembrie. Festivalul Internațional Stradal WonderPuck, singurul festival de teatru de păpuşi şi animaţie pentru copii și familie din Transilvania, își va desfășura cea de-a doua ediție în zilele de 14, 15 și 16 septembrie 2018, marcând începutul noului an școlar. Festivalul va prezenta spectacole în aer liber pentru întreaga familie, cu acces gratuit. O noutate a celei de-a doua ediţii WonderPuck este extinderea zonei de desfășurare a festivalului. Astfel, dacă la prima ediție a existat un singur spațiu de interes, respectiv Piața Unirii, anul acesta vor fi incluse pe harta festivalului atât Piața Muzeului, cât și Castelul Banffy din Bonțida. De asemenea, în acest an festivalul va avea trei secțiuni: WonderPuck pentru preșcolari și școlari, WonderPuck pentru adolescenți, tineri și adulți, precum și WonderPuck la Centenarul Marii Uniri.